Københavnsk biotekselskab stiger med 165 pct. efter milliardbud fra USA

Den amerikanske biotekgigant Amgen er så tilfreds med sin danske partner Nuevolution med adresse på Østerbro i København, at det amerikanske selskab nu har smidt et købstilbud på over en milliard kroner på bordet. Nuevolution er noteret på børsen i Stockholm, hvor Østerbro-selskabets aktie nu tordner i vejret med over 165 procent.

Amerikanske Amgen er kommet på banen med et købstilbud på godt 1,1 milliarder kroner på danske Nuevolution. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Peter
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk forskning er blevet lidt af en øjesten for store amerikanske medicinalselskaber.

Bristol-Myers Squibb med base i New York har eksempelvis investeret mere end 12 milliarder kroner over de seneste fem år i dansk life science og specifikke biotekvirksomheder med tilknytning til Danmark.

Nu er det kollegaerne fra Amgen, der åbner den store pengepung i jagten på en dansk biotekgodbid.

Den amerikanske virksomhed er tilsyneladende blevet så begejstret for samarbejdet med biotekselskabet Nuevolution med adresse på Østerbro, at Amgen nu tilbyder at købe Nuevolution for den nette sum af godt 1,1 milliarder kroner.

Nuevolution blev grundlagt i København i 2001, men er børsnoteret i Sverige.

Buddet fra Amgen er 166 procent højere end den gennemsnitlige kurs på Nuevolution-aktien over en periode på 30 kalenderdage frem til og med den 21. maj, hvorefter tilbuddet fra den amerikanske gigant blev offentliggjort. Det betyder ikke overraskende, at Nuevolution-aktien har en strålende dag på børsen i Stockholm, da aktien stiger med over 165 procent onsdag formiddag.

I en meddelelse fra bestyrelsen i Nuevolution fremgår det, at bestyrelsen råder selskabets aktionærer til at tage imod tilbuddet fra Amgen, der består af et vederlag på 32,5 svenske kroner pr. aktie. Tirsdag lukkede biotekselskabets aktie i kurs 12,1.

Nuevolution udvikler tabletbaserede lægemidler inden for cancer og inflammatoriske sygdomme via en særlig patenteret teknologi. Det danske selskab har over årene indgået samarbejdsaftaler med en lang række globale medicinalselskaber som eksempelvis Novartis, Boehringer Ingelheim, GlaxoSmithKline og Merck.

Amgen, der nu går målrettet efter at gafle det danske biotekselskab, er en af verdens største uafhængige biotekselskaber målt på virksomhedens markedsværdi. I 2018 havde Amgen en omsætning på knap 160 milliarder kroner og omkring 21.000 ansatte.

Nuevolution beskæftiger omkring 40 fuldtidsansatte. Det betyder, at Amgen er villig til at betale omkring 28 millioner kroner pr. medarbejder for at få fingrene i det danske biotekselskab.