Københavns milliarddyre Amager Bakke i koks

Det problemramte Amager Bakke har haft problemer sommeren over og måtte lagre tonsvis af affald i poser.

AMAGER BAKKE. Et nyt affaldsbehandlingscenter der skal sikre København en mere effektiv energiproduktion i rekreative omgivelser med skibakke og udsigtspost på toppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarkshistoriens dyreste affaldsforbrændingsanlæg er hen over sommeren løbet ind i alvorlige opstartsproblemer. Det skriver Finans.

I slutningen af juni brød det spritny anlæg til fire milliarder kroner sammen, og den kommunalt ejede affaldsvirksomhed Amager Ressourcecenter, ARC, har siden måtte bede om ekstraordinær tilladelse til at oplagre tonsvis af affald.

»En af vores leverandører har haft nogle store udfordringer, som betyder, at anlægget har været ude af drift,« siger ARC's bestyrelsesformand Lars Weiss, der er socialdemokratisk medlem af borgerrepræsentationen i København, til Finans.

Det er anlæggets såkaldte fødevandspumper, der havarerede den 27. juni.

Efter små to uger lykkedes det at få repareret den ene af Amager Bakkes to forbrændingsovne, som ifølge ARC har brændt affald på fuld kapacitet lige siden.

Den anden af de to ovnlinjer er stadig i stykker, men den ventes at være klar til genopstart i løbet af denne uge.

Sommerens nedbrud er langt fra det første tekniske problem, som rammer prestigeprojektet, der er bygget med verdens mest miljøvenlige og komplicerede teknologi samt en 90 meter høj skibakke på toppen.

Allerede i efteråret kom det frem, at hovedleverandøren, den amerikansk ejede Esbjerg-virksomhed B & W Vølund, havde lavet massive tekniske fejl, der foreløbig har kostet B & W Vølund et stort trecifret millionbeløb, skriver Finans.

Også ARC er blevet ramt af ekstraudgifter på grund af de tekniske problemer.

Den tidligere administrerende direktør Ulla Röttger, der blev fyret for fire måneder siden efter et internt bestyrelsesopgør, oplyste i oktober sidste år, at forsinkelserne ville resultere i en ekstraregning for ARC på omkring 100 millioner kroner.