Københavns Lufthavne vinder over SAS i Højesteret

SAS skal betale 18,4 millioner kroner til sin mangeårige samarbejdspartner i afgift for handicapassistance. Det slår Højesteret fast mandag.

SAS skal betale Københavns Lufthavne 18,4 millioner kroner i afgift for assistance til handicappede og bevægelseshæmmede passagerer. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Lufthavne kan med rette opkræve SAS en millionafgift for handicap-assistance. Det slog Højesteret fast i en dom mandag.

Lufthavnen krævede 18,4 millioner kroner fra sin partner gennem mange år, SAS, som betaling for assistance til handicappede og bevægelseshæmmede flypassagerer i perioden august 2008 til april 2009. SAS er blevet dømt til at betale det fulde beløb for hele perioden.

Og dommen kan vise sig at blive afgørende for adskillige andre flyselskaber, da det er en principiel sag. Selskaber som Lufthansa, British Airways og Air France har heller ikke indvilliget i at betale afgiften til Københavns Lufthavne i den omstridte periode.

Slåskampen mellem Københavns Lufthavne og SAS begyndte, da EU i 2008 besluttede, at det fremover var lufthavnene og ikke flyselskaberne, der skulle hjælpe handicappede passagerer. Derfor overtog Københavns Lufthavne opgaven fra SAS. Inden da, havde de to en gammel takstaftale, der skulle sikre, at trafikomkostningerne blev holdt i ro, men Københavns Lufthavne begyndte at opkræve ekstra gebyrer for ydelsen.

I retten argumenterede SAS for, at disse ekstra gebyrer var i strid med deres gamle aftale. Derfor nægtede flyselskabet at betale. Sagen kom til Østre Landsret i 2012. 1. februar 2013 afsagde Østre Landsret dom i sagen, som SAS ankede to uger efter, da Københavns Lufthavne også dengang fik medhold.

Københavns Lufthavne har i perioden 26. juli 2008 til 31. marts 2009 faktureret SAS og øvrige luftfartsselskaber for den pågældende afgift. Sagen er en prøvesag i den forstand, at der er indgået procesaftaler med en række øvrige luftfartsselskaber.