Københavns Lufthavne præsterer ny rekord i omsætning og passagertal

Hovedstadens lufthavne satte i 2015 passagerrekord for femte år i træk og rundede samtidig fire milliarder i omsætning. Årets resultat endte på lidt over en milliard efter skat.

Foto: Sophia Juliane Lydolph

For femte år i træk kan Københavns Lufthavne prale af passagerrekord. I 2015 rundede man 26 millioner passagerer, og det afspejler sig også i omsætningen, der kravlede over de fire milliarder, 4,062 milliarder helt præcist, fremgår det af den koncernsårsrapport, man har offentliggjort tirsdag formiddag.

I 2014 betjente man godt 25,5 millioner passagerer, og det tal er vokset med godt en million til 26,6 passagerer. Man har et langsigtet mål om at nå 40 millioner passagerer.

Årets resultat ender på 1,403 milliarder før skat, hvilket koncernen kalder for »tilfredsstillende«.

Det er særligt de internationale passagerer, der har drevet væksten. Den internationale trafik steg med 4,3 procent, mens antallet af indenrigspassagerer faldt med 3,1 procent over hele året.

Udviklingen vil vække glæde hos bestyrelsen og ledelsen hos lufthavnen, der har som ambition at blive et trafikalt knudepunkt i Nordeuropa for flytrafik fra hele verden. Udviklingen ventes yderligere styrket i 2016, hvor SAS fx åbner nye interkontinentale ruter til Boston og Miami.

Derudover har man oplevet en øget omsætning i shoppingområdet, der steg med 7,7 procent, mens man samlet set også har hentet flere penge fra de passagerer, der har parket i lufthavnens område: 3,8 procent er omsætningen her vokset.

Trods de opmuntrende tal er Københavns Lufthavne, der samlet set er landets største arbejdsplads, forsigtige i forventningerne til 2016. Godt nok forventer man fortsat at skulle betjene endnu flere passagerer, men »den fortsatte hårde konkurrence mellem flyselskaberne og optimering af ruter som følge af indskrænkningen hos flyselskaberne, eller en global økonomisk afmatning kan dog påvirke udviklingen negativt,« hedder det i årsrapporten.

Driftsomkostningerne ved passagerne forventes samtidig at stige - blandt andet som følge af øgede krav på sikkerhedsområdet, oplyser lufthavnen.