Københavns Lufthavne afviser klage fra SAS som gigantisk regnefejl

Københavns Lufthavne (KBHL) mener ikke, at der er noget at komme efter for flyselskabet SAS og den internationale luftfartsorganisation IATA, der i sidste uge klagede over taksterne i lufthavnen i Kastrup.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Ifølge KBHL er klagen nemlig baseret på en stor regnefejl og nogle urealistiske forudsætninger for KBHL, og det betyder en skævvridning på op til 1921 mio. kr. i det samlede krav på 2,5 mia. kr., som blev fremsat som kompensation for perioden 2015-2019.

Klagen blev nemlig baseret på en forkert enhedstakst per passager, hævder KBHL, og det betyder ifølge lufthavnsselskabet en overestimering på 911 mio. kr. af den krævede takstnedsættelse, baseret på de passagerantagelser for lufthavnen, som SAS har udregnet. Og dem er KBHL i øvrigt heller ikke enig i, fremgår det af en meddelelse fra KBHL.

Derudover mener lufthavnen, at der er anvendt et for lavt tal for de vægtede gennemsnitlige kapitalomkostninger i KBHL som udgangspunkt for udregningerne, og det betyder ifølge lufthavnen en yderligere overestimering på 645-1010 mio. kr. i den krævede kompensation, lyder det.

I klagen fra sidste uge, der blev indgivet til Trafik- og Byggestyrelsen, hævder IATA omvendt, at Københavns Lufthavne har opstillet et alt for konservativt skøn i forhold til passagerudviklingen i lufthavnen i Kastrup, da den nuværende takst per passager blev forhandlet på plads i 2014.