Københavns Lufthavn lemper væskeforbud

EU vil fra slutningen af april i år lempe det fem år gamle væskeforbud, men mange lande ønsker ikke at følge trop - og det kan betyde stor forvirring for flyrejsende.

Nu kan flypassagerer, der skifter fly i EU og kommer fra et land uden for EU, nemmere få væsker købt i toldfrie lufthavnsbutikker eller i flyet med sig hele vejen hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Lüthcke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om to måneder kan flypassagerer i Københavns Lufthavn se frem til at få lempet det fem år gamle forbud mod at medbringe væsker i bagagen, så det bliver nemmere at få for eksempel spiritus eller parfume købt uden for EU med hjem.

Fra 29. april vil EU således tillade, at flypassagerer, der skifter fly inden for EU efter at have været uden for EU, gerne må medbringe væsker, de har købt i flyet eller i lufthavnens toldfrie butikker, og bringe dem med sig videre. Væskerne skal blot forsegles med kvitteringen i.

- Hvis du for eksempel har været i Marokko og køber spiritus eller parfume i lufthavnen eller i flyet, må du i fremtiden gerne beholde det, når du skifter fly i Københavns Lufthavn til for eksempel til Aalborg Lufthavn, siger Johnnie Müller, sikkerhedschef i Københavns Lufthavn.  

Tidligere har det kun været tilladt med fly inden for EU og en håndfuld andre lande som for eksempel USA og Canada.

Trafikstyrelsen har valgt at følge EUs nye regler i denne sag. Og Københavns Lufthavn har udstyret og procedurerne klar.

- I Københavns Lufthavn vil vi selvfølgelig være klar 29. april med udstyret og har et fornuftigt setup, så det ikke kommer til at tage for lang tid, siger Johnnie Müller.

Stor forvirring

Men de nye regler kan føre til et stort kaos for de europæiske flyrejsende, fordi mange EU-lande som f.eks. Frankrig, der er et af EUs største transitlande, ikke har tænkt sig at lempe væskeforbuddet, påpeger han.

- Du kan risikere, at dine erhvervede væsker bliver godkendt i Københavns Lufthavn, for så at få det konfiskeret i en anden lufthavn. Strategien i EU har ellers længe været ’Onestop Security’, så alle EU-lande havde fælles sikkerhedsregler. Men nu risikerer vi stor forvirring hos de flyrejsende, siger Johnnie Müller fra Københavns Lufthavn.

Konkret skal lufthavnene i EU - såfremt de vil følge EUs nye regler - fra 29. april tjekke ti procent af passagernes væsker - hvis passagerne altså vælger at vise lufthavnspersonalet deres væsker.
.
Fra 2013 er det planen, at EU helt vil ophæve forbuddet mod væsker, hvis der til den tid findes udstyr, der kan spore eventuelle sprængstoffer.