Københavns Lufthavn langt bag nordiske konkurrenter

Københavns Lufthavn havde i januar i år den laveste vækstrate af alle de nordiske hovedstadslufthavne.

Foto: Liselotte Sabroe

Det skriver Check-in.dk.

1.981.252 passagerer fløj med fra lufthavnen i Kastrup i januar i år. Det er 104.208 flere i forhold til januar sidste år, hvilket giver en vækst på blot 5,6 pct.

Lufthavnen Helsinki Vantaa i Finland voksede 9,4 pct., Oslo Lufthavn i Norge 10,9 pct. og Stockholm Arlanda i Sverige 12,3 pct. Dermed lå Københavns Lufthavn isoleret i bunden i januar.

Grunden til de nedslående tal fra Københavns Lufthavn er til dels fordi, at man for første gang i mange år ikke har åbnet nye vinterruter i lufthavnen, men også fordi, at lufthavnen sidste år var meget begunstiget af nye ruter og øget kapacitet på eksisterende ruter.

Det øvrige Skandinaviens succes i Oslo og Stockholm er på grund af, der for alvor er kommet gang i ruteudviklingen, og de to lufthavne lander nye ruter og selskaber i en lind strøm.

I Helsinki er det Finnairs vækst til Nordamerika og Asien med endnu større fly, der har skubbet væksten i vejret.Den helt store vinder blev Keflavik Lufthavn ved Reykjavik på Island, hvis vækstrate er eksploderet med hele 70 pct. Den islandske succes skyldes, at det har lykkedes at tiltrække trafik fra både lavpris- og netværksselskaber fra det meste af Europa såvel som nordamerikanske selskaber såsom Delta Air Lines og Air Canada.

Den største del af væksten i Keflavik Lufthavn er dog fra Icelandair og det islandske lavprisselskab Wow Air, der begge har en skalerbar forretningsmodel som hub-operatører mellem Nordeuropa og Nordamerika.