Københavns Lufthavn genvinder verdensmesterskabet

For anden gang på tre år høster Københavns Lufthavn æren som verdens bedste til ruteudvikling. Dobbeltcifret vækst på langdistanceruterne giver sejren.

Københavns Lufthavn er atter verdens bedste til ruteudvikling. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et år på andenpladsen genindtager Københavns Lufthavn tronen som verdens bedste ruteudviklere i kategorien for lufthavne mellem 20 og 50 millioner passagerer om året.

Den prestigefyldte pris kom i land sent mandag aften til verdens førende luftfartskonference, World Routes, der dette år blev afholdt i Durban i Sydafrika. Det er anden gang på blot tre år, at Københavns Lufthavn modtager førstepræmien.

»Det betyder utroligt meget, for det er en anderkendelse af det store opsøgende arbejde, vi laver med at udvikle og præsentere businesscases for flyselskaberne for at overtale dem til at komme her,« siger Thomas Woldbye, adm. Direktør i Københavns Lufthavn.

»Når man er blandt de bedste og er med i Champions League, så vil man også gerne vinde. Og det har vi nu gjort to ud af de sidste tre år,« tilføjer han.

På konferencen mødes 2.500 folk fra lufthavne, flyselskaber og andre dele af luftfartsbranchen for at diskutere og forhandle ruter. Prisen som bedste til ruteudvikling er ærefuld, fordi det er flyselskaberne, der afgør, hvem der vinder. De andre nominerede var lufthavnene i Abu Dhabi, Bruxelles, München, Wien og sidste års vindere, Dublin.

»Vi er en privat virksomhed og ligner det nok lidt mere end mange andre lufthavne, der har en mere forvaltningsagtigt rolle omkring deres status som national infrastruktur. Vi tænker kommercielt og er meget opsøgende i vores salgsarbejde overfor flyselskaberne,« forklarer Thomas Woldbye om årsagen til, at Københavns Lufthavn genvinder titlen.

Det er især langdistanceruter, der driver væksten i Københavns Lufthavn. Den samlede vækst ligger på omkring seks procent, hvilket er højt i Europa, men ser man alene på langdistancetrafikken, har der været dobbeltcifret vækst de seneste fire år. Antallet af ruter er steget fra 19 i 2009 til 35, når de senest annoncerede åbner næste år.

Det drejer sig om blandt andet SAS-afgange til Miami og yderligere SAS-afgange til San Francisco og Shanghai, Norwegians ruter til Boston, Las Vegas og Puerto Rico, det kinesiske charterselskab Beijing Capital Airlines, der åbner to ruter til Beijing og Hangzhou, samt en netop annonceret rute med Mahan Air til Irans hovedstad Teheran.