Københavns Lufthavn gearer sig til benhård konkurrence

Københavns Lufthavn er ikke alene om at aspirere til at blive en nord­europæisk hub for oversøisk lufttrafik. Konkurrencen vokser i udlandet, hvor særligt Berlin kan blive en trussel, vurderer lufthavnsanalytiker.

Københavns Lufthavn i Kastrup. Passagerer i Terminal 3 afgangshal Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Når nu man beskæftiger sig med luftfart, kan der jo være gode grunde til at operere med store vingebevægelser, og hos Københavns Lufthavne har man da heller aldrig lagt skjul på sin ambition om at blive et knudepunkt i den europæiske lufttrafik. Lufthavnen i Kastrup meldte allerede tilbage i begyndelsen af 2014 ud, at man sigtede efter at nå de 40 millioner passagerer årligt og blive det stærkeste knudepunkt i den nordeuropæiske lufttrafik. Siden da har man gradvist bygget til og udvidet i de eksisterende rammer ude ved Kastrup, og næste etape bliver en udbygning af sikkerheds­kontrollen.

Kunderne skal være glade

Ifølge Jacob Pedersen, luftfartanalytiker hos Sydbank, er det både naturligt og kløgtigt, at Københavns Lufthavn bestræber sig på at fastholde sin position.

»Man må ikke underkende det faktum, at styrke avler mere styrke, hvis du gør de rigtige ting. Man må for alt i verden ikke stå stille,« fastslår Jacob Pedersen indledningsvis. »Det drejer sig jo om at sørge for, at kunderne er glade, og lige så vigtigt at flyselskaberne også er glade for at bruge lufthavnen,« siger han.

Københavns Lufthavne har sat passagerrekorder flere år i træk, ligesom man også kunne præstere en rekord i omsætningen, hvor man for første gang rundede fire milliarder, og i det hele fortjener man kredit for de seneste års resultater. Den suverænt største operatør i lufthavnen, SAS, har haft ti vanskelige år, og i samme periode er man så lykkedes med at få Nor­wegian ind, mens Ryanair og EasyJet i stigende grad også flyver til lufthavnen,« siger Jacob Pedersen.

Men intet kommer som bekendt gratis i erhvervslivet, og Københavns Lufthavne må forholde sig til flere trusler fra udlandet. Godt nok synes man at være et godt skridt foran de øvrige konkurrenter i Skandinavien i form af Arlanda i Stockholm og Gardermoen i Oslo, men konkurrencen kan i høj grad også komme nedefra, påpeger Jacob Pedersen.

»Den store ubekendte faktor er Berlin. Opførslen af den lufthavn har været en lidelseshistorie uden sidestykke i tysk industrihistorie, men hvis man lykkes med at komme på plads, kan det blive den største nye udfordrer for København. Berlin ligger så tæt på København, at det kan blive et lige så stærkt knudepunkt,« siger Jacob Pedersen.