Københavns internationale forbindelse fylder 90 år

Da Københavns lufthavn åbnede var det får, der holdt græsset kort på landingsbanen, hvor de rige og eventyrlystne landede og lettede. 70.000 mennesker rejser gennem lufthavnen på en gennemsnitlig dag.

I 70erne tog charterrejserne fart og flyrejserne blev udbredt til de fleste. Det næste kvantespring kom, da lavprisselskaberne kom frem og slog bunden ud af priserne. Nu kan man pludselig komme til europæiske storbyer for samme pris som en togbillet fra København til Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begynde i det små, dengang for præcis 90 år siden.

»Træslottet« på Amager, kaldte man lufthavnsterminalen, og landingsbanen var af græs som får sørgede for at holde trimmet til de spinkle fly, der lettede og landede på plænen. Men meget har ændret sig, og i dag er Københavns Lufthavn et af Nordeuropas vigtigste trafikknudepunkter, der sender millioner af passagerer afsted på deres rejse hvert år.

Det er svært at finde en præcis liste, men der er ingen tvivl om, at Københavns Lufthavn er en af de ældste civile lufthavne i verden. Bedste bud er, at den er blandt de 15 ældste, stadigt fungerende lufthavne. Det bliver fejret i dag med hemmelige overraskelser for passagererne i terminalerne, og en reception mandag eftermiddag.

I begyndelsen var fly og flyvning kun for de mest eventyrlystne og velhavender, mens andre mindrebemidlede flokkedes for at se flyene lette.I 1939 stod den ikoniske Vilhelm Lauritzen Terminal klar. Det var dengang en ekstremt moderne lufthavnsbygning, men blev sidenhen en hæmsko for udviklingen. Den gamle, men smukke terminal var ikke længere tidssvarende.

Lufthavnen ville gerne rive den ned, men bygningen var klassificeret som bevaringsværdig, så i september 1999 valgte man den spektakulære løsning at flytte terminalen til et hjørne af lufthavnsarealet. MT Højgaard stod for operationen med at klodse den 110 meter lange, tre etager høje og 2.600 tons bygning op på vogne og rulle den afsted. Et Youtube-klip af operationen kan ses her.

I 60erne indviede man Terminal 2. Det var dengang SAS som de første fløj direkte mellem Skandinavien og Los Angeles over Nordpolen. Det betød at SAS blev Hollywood-sternernes flyselskab, hvilket leverede en solid mængde stjernesøv til de københavns landingsbaner og ankomsthaller. Se et udvalg af stjernernes ankomster her.

I 70erne tog charterrejserne fart og flyrejserne blev udbredt til de fleste. Det næste kvantespring kom, da lavprisselskaberne kom frem og slog bunden ud af priserne. Nu kan man pludselig komme til europæiske storbyer for samme pris som en togbillet fra København til Aarhus.

I 1998 byggede man endnu en terminal, Terminal 3, efterfulgt af endnu en i 2010, lavpristerminalen. Så kom Hilton-hotellet, udvidelser af terminaler, togstation og metroforbindelse, mens internettet demokratiserede og globaliserede flyvningen og rejsen helt og aldeles.

Det har kunnet ses på væksten, der har været næsten kontant siden 1925 – kun afbrudt af en verdenskrig og et par finanskriser gennem historien. I 2014 fløj 25,6 millioner passagerer igennem Københavns Lufthavn til en af de 157 destinationer, man kan vælge imellem i dag.

Lufthavnens planer gælder lige nu investeringer for én milliard kroner om året på forbedringer og udbygninger. Målet er i fremtiden at håndtere 40 millioner passagerer om året.