Københavns havn kan flytte til Køge

Den store containerterminal skulle rykke længere ud på Nordhavn, men nu flytter den formentlig helt væk fra København i stedet.

Inden længe er det efter alt at dømme slut med containerhavn i Nordhavn. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordhavn er under hastig forvandling med nye boliger og kontorer, og derfor skulle den store containerterminal med tiden rykke længere ud på Nordhavn. Men de planer kan nu blive skrottet.

I stedet vil Copenhagen Malmö Port (CMP), som driver havnen, bruge seks måneder på at granske, om aktiviteterne i stedet kan rykke sydpå til Køge. Den østsjællandske købstad er i færd med en milliardstor udvidelse af sin havn - og er samtidig ved at opnå en stærk position som transportknudepunkt med blandt andet Skandinavisk Transport Center (STC) med flere store lagre.

»Køge Havn er med sin centrale placering, gode havneforhold og infrastruktur et interessant alternativ til terminalens nuværende beliggenhed i Nordhavn. Derfor har vi sammen med Køge Havn indgået et letter of intent (en hensigtserklæring, red.) om at undersøge muligheden for at placere en containerhavn i Køge Havn med CMP som lejer og operatør,« udtaler Johan Röstin, administrerende direktør for det dansk-skånske havneselskab.

I Køge jubler Thomas Elm Kampmann, som er direktør for både transportcentret og havnen:

»Jeg tør ikke vurdere sandsynligheden for, at vi får containerhavnen, men vi går ind i det her, fordi vi kan. Hvis det bliver en realitet, vil jeg vurdere, at vi overtager havnen senest i 2020, og at det vil give 80-100 job,« siger Kampmann til Berlingske Business.

For tre uger siden kunne Berlingske fortælle, at medicinalgrossisten Nomeco bygger et lager til en halv milliard kroner i transportcentret, som i forvejen huser store lagre for blandt andre Netto, Lidl og boghandlerne.

Sideløbende er en stribe store bygge- og anlægsprojekter i gang eller på vej i Køge, som eksempelvis får supersygehus, en helt ny station på København-Ringsted-banen, en ny bydel i byens nordlige udkant og en masse boliger og erhverv tæt på centrum.

Se Business-TV-indslag om de mange byggeplaner i Køge

I Nordhavn går byudviklingen hurtigt: I den inderste del, Århusgadekvarteret, er al byggejord solgt, de første beboere rykkede ind i april, og en stribe byggerier med boliger og kontorer er i gang.

En tand længere mod nord gør udviklingsselskabet By & Havn klar til nye byggerier, men dele af udviklingen er sat på hold på grund af anlægsarbejdet med en metrogren, som skulle åbne i 2019.

En stor masterplan fra 2009 forudsagde, at containerterminalen skulle flytte længere ud på Nordhavn med tiden, men samtidig blev en række lokaliteter andre steder på Sjælland og i Danmark undersøgt, deriblandt Køge Havn.