Københavnerne må undvære nye altaner

Nye retningslinjer fra Københavns Kommune, der skulle gøre det nemmere at få altan, har givet bagslag. Flere altanfirmaer har ikke fået nye ordrer i København, siden reglerne trådte i kraft den 1. november 2015.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være nemmere at få tilladelse til at opsætte en altan i København. Sådan lød det fra en enig borgerrepræsentation i september sidste år, og da de nye regler trådte i kraft i den 1. november, troede altanfirmaerne, at det ville betyde flere altanejere fremover, ligesom reglerne lagde op til.

Men da forvaltningen gjorde en ny lysberegner tilgængelig, som beboerne kan bruge til at beregne, hvor stor altanen må være, hvis den ikke skal skygge for lysindfaldet i de andre lejligheder, blev det hele straks mere besværligt. Der findes nemlig en række parametre, som beregneren ikke tager hensyn til med det resultat, at altanerne ifølge beregneren ikke må være mere end 0,56 meter dybe i gennemsnit.

Hos MinALTAN har konsekvensen været, at ingen nye ordreaftaler er gået igennem, siden de nye regler trådte i kraft. Direktør i MiNALTAN Jonas Juul-Olsen er gået sammen med kollegerne i Kontech og Altan.dk for at skabe opmærksomhed omkring problemet. Til sammen dækker de 80 pct. af det danske altanmarked.

»Beregneren gør det næsten umuligt at sætte brugbare altaner op. Vores kunder er ikke interesserede i så smalle altaner, og derfor sætter de deres altanprojekter i bero,« siger Jonas Juul-Olsen.

De ejendomsforeninger, der har sat et altanprojekt i søen, har ofte været i gang i en længere periode på et år eller mere med forventningen om, at de kan få en altan med en dybde på omkring halvanden meter. Når beskeden så lyder, at altanerne kun kan blive 60 cm. dybe, vil folk hellere undvære, især når de ved, at det på sigt er den politiske hensigt, at der skal være flere altaner i København. fortæller Jonas Juul-Olsen på vegne af de tre altanfirmaer.

»Vi arbejder heldigvis med lange tidshorisonter, så vi har råd til at se langt frem i tiden, men hvis der ikke sker en ændring, kan det blive problematisk også for os på sigt,« siger Jonas Juul-Olesen.

Da det i starten af november gik op for de tre virksomheder, at de nye regler medførte store udfordringer, henvendte altanfirmaerne sig til Københavns Kommune. Det førte dog ikke til ændringer i sagen, og derfor gik firmaerne videre til Københavns stadsarkitekt, Tina Saaby, i midten af december med håbet om, at de kunne finde en løsning.

Udviklingen er dog udeblevet, og derfor håber altanvirksomhederne nu at få råbt politikerne op gennem medierne, så de kan finde en løsning på de lige nu flere hundrede altaner, som firmaerne til sammen ikke kan få godkendt. På Københavns Rådhus siger teknik-og miljøordfører for de radikale, Mette Annelie Rasmussen, til Politiken, at det er et kæmpe problem, hvis forvaltningen ikke er kommet politikernes ønske om flere altaner i møde.

»Vi kan ikke blive ved med det her. Vi ender med at blive nogle utroværdige institutioner i forvaltningen, for vi har sendt et tydeligt budskab om, at det skal være nemmere for københavnerne at få en altan. Og så viser det sig måske, at det stort set bliver umuligt at sætte en altan op i København. Det er jo anden eller tredje gang, at vi har den her sag oppe og vende, og det begynder at have en uheldig bismag. Der må være en eller anden indbygget modstand mod det, og det kan vi selvfølgelig ikke have. Nu må vi til bunds i det«, siger hun mandag til Politiken.

Socialdemokrat og medlem af Københavns Teknik og Miljøudvalg, Niels E. Bjerrum, ærgrer sig også over de nye regler, der ikke fungerer efter hensigten.

»Vi ville have flere altaner - ikke færre. Hvis resultatet af denne måleenhed er, at man ikke kan lave altaner i en størrelse, der er værd at bruge, så skal vi se på det igen. Det er ikke godt nok,« siger han til TV2 Lorry.

Københavns Teknik- og Miljøforvaltning skriver i et svar til Politiken før nytår, at forvaltningen har planlagt et møde i januar med altanfirmaerne vedrørende lysberegneren og de nye altanretningslinjer. Presseansvarlig, Mia Jørgensen, oplyser i svaret, at kommunen gerne vil efterkomme ønsket om flere altaner, men at det er vigtigt at sikre, at altanerne ikke generer underboere og naboer, derfor er det endnu for tidligt at konkludere, om beregneren skal justeres.

Indtil videre må Københavnere med altandrømme altså krydse fingre og væbne sig med tålmodighed, hvis de ikke kan nøjes med en smal altan, og det ærgrer altanfirmaerne, der håber, at der fremover bliver plads til både stol og bord på altanerne igen.

»Hvis der ikke sker ændringer, må vi meddele københavnerne, at de ikke kan få altaner med plads til en klapstol mere. Længere er den ikke,« siger Jonas Juul-Olsen.