Københavnere tjener hundredvis af millioner på Airbnb

Et sted mellem 300 og 450 millioner er det seneste år havnet i lommerne på københavnere, som udlejer deres boliger gennem deletjenesten Airbnb.

Foto: JOHN MACDOUGALL.
Læs mere
Fold sammen

Det skriver Avisen.dk på baggrund af en analyse af aktiviteten på den danske del af Airbnb foretaget i samarbejde med det amerikanske dataprojekt Inside Airbnb.

Forfatter og ekspert i deleøkonomi Claus Skytte glæder sig over, at københavnerne har tjent så mange penge på Airbnb.

- Det er helt fantastisk, og det bedste er, at de nok går ud og køber noget for pengene og dermed er med til at sætte gang i det økonomiske opsving, siger han til Avisen.dk.

Men vi skal også sikre os, at nogle af pengene ender i statskassen og kommer samfundet til gode, mener professor i samfundsvidenskab Bent Greve fra Roskilde Universitet.

- Nogle af de her penge er uden tvivl skattepligtige, og derfor synes jeg, vi skal pålægge Airbnb at indberette til Skat, hvor mange penge der bliver tjent, siger han.

Skatteminister Karsten Lauritzen har i Folketinget forklaret, at lejeindtægter fra Airbnb 'relativt sjældent' vil udløse beskatning, fordi man ikke kommer over det skattefri beløb, hvis man kun udlejer sin bolig i få uger om året.

Men ifølge Avisen.dk bruger mange københavnere Airbnb til at udleje lejligheder en stor del af året, og beregningerne tyder på, at mere end 500 københavnere tjener mere end 100.000 om året på udlejning gennem Airbnb.

Da Airbnb ikke vil offentliggøre den samlede omsætning, har Avisen.dk lavet sin beregning ved at se på, hvor mange gæster der har skrevet brugeranmeldelser af københavnske lejligheder det seneste år, kombineret med den oplyste lejepris samt Airbnb’s officielle tal for den gennemsnitlige lejeperiode i Danmark. Afhængig af regnemetoden svinger totalbeløbet imellem 300 og 450 millioner kroner.

Avisen.dk har forelagt beregningen for professor Bent Greve fra Roskilde Universitet.

- Så længe Airbnb ikke selv offentliggør deres omsætning, synes jeg, det her er en meget fornuftig måde at estimere det på, siger han.

Og det er vigtigt at få et bud på, hvor mange penge danskerne tjener på at leje deres lejligheder ud på Airbnb, mener han. Det overblik har skattemyndighederne nemlig ikke. Det bekræfter Skat i en mail til Avisen.dk. Skat er dog på vej med en større analysen af skatteinbetalingen i deleøkonomien for at finde ud af, om der er behov for nye tiltag på området, oplyses det i mailen.

Avisen.dk ville gerne kontakte de Airbnb-værter, der har tjent mest, for at høre, om de selv har indberettet det til Skat. Men Airbnb har deaktiveret vores konto, fordi journalister ikke må kontakte værterne igennem Airbnb.