København vil gøre ledige til iværksættere

Københavnske politikere skyder årets iværksætteruge i gang med et politisk initiativ, der skal fritage ledige med en iværksætter i maven fra det almindelige ledighedsforløb. Istedet får de mulighed for at dyrke deres idéer.

30-årige Frederik Petersen kunne i sommer udskifte dagpengene med tilværelsen som iværksætter. Privatfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et par år ind og ud af dagpengesystemet kunne 30-årige Frederik Petersen i sommer udskifte dagpengene med tilværelsen som iværksætter og medejer af en konsulentvirksomhed for mindre virksomheder. Iværksætterdrømmen var efter et langt tilløb blevet til virkelighed, men forinden havde han gennemgået et besværligt forløb, der snarere forhindrede end understøttede lysten til at få sin egen virksomhed.

Allerede i sommeren 2011 havde Frederik Petersen og et hold af ligesindede akademikere fået idéen til en kooperativ rådgivningsvirksomhed, der skulle hjælpe mindre danske virksomheder med at realisere vækstpotentialet.

Frederik Petersen havde samlet et hold af forskellige fagligheder og kompetencer, men idéen krævede udvikling og modning. Som dagpengemodtager skulle Frederik Petersen imidlertid også koncentrere sig om at skrive ugentlige jobansøgninger, om irrelevante kurser og om samtaler med jobkonsulenter, der trods gode intentioner ikke kunne yde relevant rådgivning om iværksætterlivet.

»Det tog tid at udvikle konceptet, og det var svært at kaste sig 100 procent over det som dagpengemodtager. Jeg manglede samtidig sparring og rådgivning, men heldigvis lykkedes det til sidst,« siger Frederik Petersen, der i dag er medejer af andelsselskabet KnowledgeWorker.

Ansøgning på vej om forsøgsordning

Frederik Petersen er et eksempel på en af de personer, som de københavnske politikere sigter mod med et nyt politisk initiativ, der skal frede ledige med en iværksætter i maven. I stedet for at gennemgå det almindelige ledighedsforløb skal arbejdsløse københavnere, der bliver vurderet til at have holdbare forretningsidéer, kunne dyrke deres idéer i op til 40 uger på dagpenge.

Det er Københavns beskæftigelsesborgmester, Anna Mee Allerslev (R), der nu vil søge Arbejdsmarkedsstyrelsen om tilladelse til at deltage i en ny forsøgsordning, som flere nordjyske kommuner allerede er en del af.

»Vi har mange ledige, der har forretnings-idéer med stort potentiale, og dem skal vi hjælpe på vej. Jeg talt med mange iværksættere, der siger, at det er en stor hindring at skulle leve op til rigide proceskrav i stedet for at kunne arbejde med forretningsudviklingen,« siger hun.

I Nordjylland kom ordningen op at køre i august i år, og i de første måneder er omkring 50 ledige nordjyder begyndt at benytte sig af ordningen. Københavns Kommune har haft folk i Nordjylland for at høre om de foreløbgige erfaringer, og det står allerede nu klart, at Anna Mee Allerslev som minimum regne med opbakning fra en samlet rød blok.

Stort politisk flertal

Både Socialdemokraternes gruppeformand i København, Lars Weiss, og SFs beskæftigelsesordfører, Neil Bloem, kalder forslaget for perspektivrigt og fornuftigt. Derimod er Venstres gruppeformand i København, Flemming Steen Munch, umiddelbart skeptisk, selv om han vil se flere detaljer, før han er klar med en endegyldig melding.

»I Anna Mee Allerslevs optik kan det at blive langtidsledig nogle gange være en kvalifikation i sig selv. Vi skal passe på ikke at give langtidsledige særlige fordele, men vi vil omvendt se nærmere på alt, der kan bringe ledigheden ned. Det lyder dog til, at man ude med en gang valgflæsk,« siger Flemming Steen Munch.

Ordningen betyder, at ledige, der bliver fundet egnede, kan udskifte de almindelige ledighedskrav med en iværksætterplan, der giver dem mulighed for at forberede etableringen af egen virksomhed. Når virksomheden er etableret, kan de til gengæld ikke længere modtage dagpenge.

En række iværksætterkonsulenter skal vurdere de lediges idéer og fungere som rådgivere, og de ledige skal modtage undervisning i alt fra budgetter og jura til forretningsudvikling.

Dårlig erfaring fra 90erne

I 1990erne eksisterede en landsdækkende model, hvor folk kunne få dagpenge, mens de etablerede en virksomhed. Men ordningen blev lukket, fordi langt de fleste virksomheder drejede nøglen om, når dagpengene udløb. Erfaringerne skræmmer dog ikke Anna Mee Allerslev, der lægger vægt på, at de ledige nu i modsætning til tidligere skal screenes grundigt og følges langt tættere af iværksætterkonsulenterne.

»Vi må ikke blive bange for vores egen skygge på grund af tidligere erfaringer med en anderledes ordning. Det er klart, at vi får brug for kompetente iværksætterkonsulenter, og det er vigtigt, at det ikke bare bliver en legeplads for kreative folk, der gerne vil undgå det almindelige ledighedsforløb,« siger hun.

Forslaget fra Anna Mee Allerslev kommer, efter at de Radikale på landsplan netop har lanceret et iværksætterudspil med en række nye forslag på uddannelsesområdet. Her er fokus på blandt andet etablering af nye iværksætteruddannelser samt øget iværksætterundervisning i hele uddannelsessystemet.