København taber på målstregen i kampen om eftertragtet lægemiddelagentur

Danmark kom blandt de tre sidste kandidater i kampen om EUs eftertragtede lægemiddelagentur, men røg ud i anden af i alt tre runder – hvor Sverige overraskende ikke stemte på København. Hollandske Amsterdam slog italienske Milano efter lodtrækning i afgørende runde.

Foto: KAY NIETFELD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det eftertragtede Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) skal i 2019 flytte fra London til Amsterdam, og ikke til København, som den danske regering og tidligere Novo-topchef, Lars Rebien Sørensen, ellers har arbejdet hårdt for i flere måneder.

Men København tabte nærmest på målstregen og var således én af kun tre byer - ud af 16 - der gik videre til anden runde i afstemningen sammen med Amsterdam og Milano. Her fik København fem stemmer mod ni til Amsterdam og 12 til Milano. I finalerunden fik Amsterdam og Milano begge 13 stemmer, mens der var en blank stemme fra de 27 udenrigs- og EU-ministre. Dermed skulle det afgøres på lodtrækning, og der vandt Amsterdam.

»Den danske indsats er jeg virkelig stolt af. Ellen (Trane Nørby, red.), jeg selv, statsministeren og Lars Rebien og hele holdet har knoklet løs, og vi kom meget, meget tæt på,« sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) umiddelbart efter afgørelsen.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) sagde, at når det nu ikke kunne blive København, så er Amsterdam »den rigtige kandidat.«

Samuelsen: Svenskerne svigtede

Regeringen og den danske lægemiddelindustri har kæmpet hårdt for at få agenturet til Danmark, fordi det udover knap 900 ansatte sandsynligvis også ville medføre nye ansættelser i København hos en lang række internationale medicinalselskaber. Dertil kommer i omegnen af 36.000 gæstebesøg årligt til lægemiddelagenturets mange konferencer og høringer. Agenturet flyttes på grund af Brexit.

Lægemiddelagenturet er så attraktivt at huse, at den danske regering havde tilbudt 20 års gratis husleje af 27.000 kvadratmeter i Copenhagen Towers til en værdi af mere end en milliard kroner over de 20 år.

»Det er ærgerligt, men vi skal også være realister, og når det ikke blev København, er Amsterdam et rigtig godt sted. Det skal nok blive en god løsning for patienter og industrien,« siger Lars Rebien Sørensen.

Til Danmarks store skuffelse valgte Sverige ifølge udenrigsministeren at stemme på Milano i stedet for København, og det var Anders Samuelsen mildest talt utilfreds med.

»Vi havde virkelig et godt bud, og at vi ikke kommer helt til finalen, det hænger sammen med, at svenskerne har spillet deres kort på den måde, de har. Det må være meget svært for den svenske regering og den svenske statsminister at skulle forklare. De var ovenikøbet også ved at spille det af hollændernes hænder,« sagde udenrigsministeren.

Der er jo mange andre end svenskernes stemmer, som I mangler i den sammenhæng, så det lyder en anelse bittert?

»Nej, overhovedet ikke. Det er jo ærgerligt, at vi når dertil. Det var tydeligt, at svenskerne var kommet så langt ud på isen, at de ikke kunne gå tilbage - heller ikke i anden og tredje runde. Det overrasker mig. Det er klart, at når vi har nogle bud, som står så lige, som de gør, så må man også godt tage de hensyn, som hedder, at man kan skabe noget vækst og beskæftigelse,« sagde Samuelsen med henvisning til, at en placering i København også havde gavnet Malmø.

Får det nogle konsekvenser for den måde, Danmark kommer til at arbejde med Sverige fremover?

»Jeg tror egentlig nok, at svenskerne selv forventer, at det får konsekvenser, i forhold til hvordan vi arbejder sammen. Det er ikke normalt, det der er foregået her,« sagde Anders Samuelsen, mens Ellen Trane Nørby ligeledes efterlyste »et nordisk sammenhold«.