København skal kendes som lysets metropol

Parterne bag testcenteret for udendørsbelysning, DOLL, har afsat 54 mio. kr. til at udvide lyslaboratoriet til hele »Greater Copenhagen«. 20 pilotprojekter skal bringe regionen i front, når det kommer til at udbyde fremtidens lys.

Foto: Linda Kastrup

Lamper skal kunne mere end at lyse. Overalt i verden er efterspørgslen på grønnere og billigere løsninger på lys stigende, hvilket gør lys- og LED-teknologien til en af fem nøgleteknologier for vækst i Europa.

Den udvikling skal region Greater Copenhagen, der dækker regioner i Østdanmark og Sydsverige, være en del af.

»Greater Copenhagen-regionen skal kendes og brandes verden over som stedet, hvor man er længst med at udvikle fremtidens lys,« siger Sif Enevold, der er projektleder på det nystartede projekt Lighting Metropolis.

Lightning Metropolis står på skuldrene af den succes, som Albertslund Kommune har haft med at etablere Danish Outdoor Living Lab (DOLL), et testcenter og udstillingsområde for udendørsbelysning i en industripark lidt uden for byen.

»Det kan være supersvært at forstå, hvad lys egentlig kan,« forklarer Sif Enevold, der fortæller, at interessen for at få løsningerne demonstreret derfor også har været overvældende stor.

TV: Kæmpe eksperiment kaster lys over Albertslund

 

Det har fået parterne bag DOLL, i samarbejde med en udvidet skare af regioner, kommuner, organisationer og universiteter fra hele Greater Copenhagen-regionen, til at gå sammen om at udvide testcenteret.

I fællesskab har man skaffet 54 mio. kr. til at samle fremtidens »state-of-the-art«-løsninger inden for belysning i Greater Copenhagen, fra Albertslund til Lund.

I løbet af de kommende tre år skal pengene bruges på at etablere 20 forskellige pilotprojekter og én-til-én-eksperimenter, der alle tager udgangspunkt i lys. Det er planen at skabe et attraktivt miljø, der kan tiltrække verdens førende på området til at forstærke en udvikling, som regionen allerede er blandt de førende indenfor, forklarer Sif Enevold.

Hvor DOLL udelukkende har fokuseret på udendørsbelysning, kommer Lighting Metropolis også til at fremvise og teste løsninger med intelligent indendørsbelysning.

Der skal især satses på det, der kaldes biologisk lys, forklarer Sif Enevold. Forskning viser, at børn og voksne udskiller forskellige hormoner alt efter, hvilket lys de befinder sig i. Som en del af Lighting Metropolis skal der derfor gennemføres forsøg, hvor arbejdspladser og klasselokaler belyses forskelligt for at fremme indlæring, sænke stress­niveauet eller øge effektiviteten.

»Vi har ramt noget, der virkede med DOLL. Vi er i verdensklasse, når det kommer til samarbejde, afprøvning og borgerinddragelse, og det er afgørende faktorer, når man skal udvikle komplekse systemer,« siger Sif Enevold.