København skærer ned på dispensationer i byggesager

Forenkling af lokalplaner skal betyde, at der bliver længere mellem dispensationerne, når kommunen giver byggetilladelser. Samtidig skal der være flere muligheder for at opføre midlertidigt byggeri, der ikke opfylder lokalplanernes principper.

Arkivfoto: Der skal være mere enkle regler, når virksomheder søger byggetilladelse i Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Der skal være mere enkle regler, men til gengæld færre dispensationerne fra dem, når virksomheder søger byggetilladelse i Københavns Kommune.

Det fremgår af to nye indstillinger fra teknik- og miljøudvalget til Borgerrepræsentationen.

Konkret vil kommunen forenkle og standardisere sine lokalplaner. Det skal gøre det mere enkelt både for kommunen selv at behandle sagerne, og samtidig vil det blive nemmere for ansøgere at gennemskue, hvad de må og ikke må. Dermed skulle der også blive mindre behov for dispensationer.

Færre dispensationerne lyder ikke umiddelbart erhvervsvenligt, men mange virksomheder vil nok tage godt imod ændringerne, der, hvis de bliver vedtaget, vil træde i kraft den 1. oktober. Ifølge Berlingske Business Ejendommes oplysninger er der således udbredt frustration over, at rammerne har været for uklare.

Et eksempel på, hvordan det nye system vil fungere, er, at man fremover som udgangspunkt står fast på, at en lokalplan i udgangspunktet ikke kan fraviges de første fire år efter, at den er vedtaget.

Kommunen vil samtidig benytte den nye planlovs mulighed for at give tilladelse til midlertidigt byggeri, selv om det går imod lokalplanens principper. Den generelle regel er, at midlertidigt byggeri kan stå i tre år, men for ungdomsboliger er tidsgrænsen sat til ti år, og den administrative praksis for det sidste skal Borgerrepræsentationen se på i løbet af efteråret.

Derimod vil kommunen stort set ikke udnytte den nye planlovs adgang til at forkorte høringsfrister. Kun i nogle bagatelagtige sager vil de blive sat ned til lovens minimum på to uger.