København klar med store bøder for forsinket vejarbejde

Københavns Kommune får lov at give store bøde til de entreprenører, som ikke får afsluttet vejarbejde til tiden.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver dyrt, hvis entreprenører fremover ikke bliver færdig med vejarbejde til tiden. Op mod 350.000 kr. vil det koste at være forsinket en uge.

»Vi har besluttet, at denne her bøde skal kunne mærkes. Meningen er, at bødeværktøjet skal bruges til at regulere adfærden hos de bygherrer og entreprenører, som ser stort på københavnernes behov for at kunne komme frem og tilbage igennem byen, og det sker altså kun, hvis bøden er tilstrækkelig stor,« siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) i en pressemeddelelse.

Han siger, at det er en af de højeste prioriteter i Københavns Kommune, at vejarbejderne bliver stramt koordineret og effektivt gennemført. Kommunen mener, at der i de senere år er sket betydelige fremskridt i det samarbejde, der er mellem de, som har lov at grave i de københavnske gader.

Men for at gøre tiden med vejarbejde kortere, gør kommunen nu klar til også at udstede bøder til de entreprenører og bygherrer, som ikke overholder tidsfristerne, og som ikke ønsker at samarbejde. Det er Transportministeriets nye bekendtgørelse, som træder i kraft 1. juli 2016, der giver kommunen mulighed for at opkræve bøderne, men det er Teknik- og Miljøudvalget i København, der har fastsat bødernes størrelse.

Er der forsinkelser på en meget trafikeret ved - som fx HC Andersens Boulevard i centrum af København- vil det koste 350.000 kr. for en uges forsinkelse. Sker det på det, som bliver kaldt mellem trafikeret - som fx Valby Langgade - koster det 50.000 kr. Bøderne for at være forsinket på cykelstier eller fortove er lidt mindre. Bøderne bliver givet for hver påbegyndt uge.

Cirka 10.000 gange om året bliver der gravet huller i Københavns veje, cykelstier og fortove. Det tal har ligget forholdsvis stabilt de senere år, men det er lykkedes Københavns Kommune at nedbringe antallet af såkaldte genedage - antal dage et vejarbejde genere trafikken - med 14 pct. i 2015 i forhold til 2014.