København får nyt e-sportscenter

Københavnerne kan snart dyrke e-sport i Danmarks største idrætsanlæg, Grøndal Multicenter. Kultur- og Fritidsborgmesteren er begejstret, Dansk Idrætsforbund håber på synergier til »rigtig« idræt.

Københavnerne får nyt E-sportscenter i idrætsanlægget Grøndal Multicenter i Københavns Nordvestkvarter. Billedet her er fra Copenhagen Games i Øksnehallen 25. marts. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

»Spil mig, jeg er fri, skyd ham, remis, set- og matchbold, straffespark!, jeg har dræbt ham, vi fører, sæt bomben, serven skifter«. Lidt regulær idræts-snak tilsat e-sport jargon kan snart blive, hvad man hører på gangene i Grøndal Multicenter i det københavnske Nordvestkvarter.

Allerede i løbet af foråret håber Københavns Kommune på at slå dørene op til Københavns første e-sportscenter, og det er ikke bare en udvidet netcafe, forklarer Kultur- og Fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF).

»E-sport er det nye sort. Det er i hastig vækst, og det skal foreningslivet bakke op omkring,«” siger han til Berlingske.

Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning venter på en byggetilladelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen, men forventer, at det nye e-sportscenter står klart til brug i løbet af foråret. Og det ikke småpenge, kommunen planlægger at smide efter e-sports-satsningen:

en million syvhundrede halvtreds tusinde kroner.

Carl Christian Ebbesen, hvordan kan det være, at I bruger så mange penge noget, jeg kan dyrke derhjemme på min computer?

»Vi tror på, at vi skabe øget efterspørgsel i flere dele af multiarenaen med det her tiltag. Vi vil ikke bare lave en netcafe. Vi vil have folk, der spiller computer til at få fingrene op ad chipsposen og komme ud og møde nogle andre. Det er vigtigt at forstå, at vi med det her tiltag ønsker at skaber fællesskaber omkring e-sport. Derudover har vi placeret e-sportscentret, et sted, hvor der er mulighed for at dyrke anden motion også,« svarer Kultur- og Fritidsborgmesteren.

Er det sport?

I idrætscentret Grøndal Multicenter kommer e-sportscenteret til at ligge side om side med de traditionelle idrætsgrenes baner, som er i centret i forvejen. Og fra kommunens side håber man, at folk vil veksle mellem forskellige aktiviteter, herunder e-sport.

»Det er hårdt at sidde koncentreret foran skærmen i mange timer, og der kan motion være et godt supplement. Jeg håber, at placeringen kan give e-spillerne lyst til at prøve kræfter med andre idrætsgrene,« siger Carl Christian Ebbesen.

I Dansk Idrætsforbund håber man, at den popularitet, som e-sport oplever, kan have positive effekter på andre sportsgrene:

»Man kan jo håbe, at der kan opstå nogle positive synergieffekter til anden idræt. De, der virkeligt er gode til e-sport og har professionelle ambitioner, ved også, hvor vigtig fysisk bevægelse er,« siger direktør Morten Mølholm.

Hos Dansk Idrætsforbund har man endnu ikke optaget e-sport som specialforbund under sig, men direktør Morten Mølholm fortæller til Berlingske, at det er en diskussion, man har løbende.

Kultur- og Fritidsborgmesteren siger ligeså, at han mener, at e-sport er en idrætsgren, men ikke en sport, endnu.

Fra kældermørket til rampelyset

Der sker virkeligt noget inden for e-sport for tiden. På få år er interessen eksploderet, og hvor nogen voksede fra at spille computer, har andre gjort det til en levevej.

Ifølge revisorfirmaet Deloitte omsatte e-sporten for 3,5 milliarder kroner i 2016, hvilket samtidigt gør det til verdens hurtigst voksende sportsgren. Omsætningen genereres i form af præmiepenge, sponsorater og tv-rettigheder.

»E-sport har millioner af tilskuere verden over med professionelle turneringer. Derfor kan man heller ikke lukke øjnene og ignorere den, for de dygtigste er det også en elitesport,« forklarer Carl Christian Ebbesen.

E-sport er for tiden et virkeligt hot investeringsobjekt for danske firmaer og investorer. Store selskaber og investorer kaster store millionbeløb for at få foden inden for e-sport-døren. Forleden gik F.C. København og Nordisk Film sammen om at investere i et hold, og også investeringsfonden Sunstone, rigmanden Lars Seier Christensen og serieiværksætter Tommy Ahlers for nyligt investeret i e-sport.

E-sportscentret i Grøndals Multicenter får omkring 25 computere og daglige instruktører tilknyttet.