København er ikke i startup-superligaen endnu – men det er tæt på

34-årige Tine Thygesen har fra første parket fulgt udviklingen i det danske startup-miljø. Hendes iværksætterhistorie er gået hånd i hånd med hovedstadens – og det samme er den mentalitetsændring, der er fulgt med.

[Intet afsnitsformat]BME BILLEDTEKSTTine Thygesen har ingen videregående uddannelse. Hun har i stedet brugt sine personlige egenskaber, kommunikative evner og erfaring til at arbejde sig ind i en række forskellige brancher. Deriblandt rejsesektoren, finansverdenen og konferencebranchen. I dag lægger hun en stor del af tiden i iværksætterfællesskabet Founders House. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i det hele. Det er præcis, hvor Tine Thygesen befinder sig.

Den fremadstormende 34-årige erhvervskvinde har været med hele vejen, når det gælder udviklingen hen mod iværksættersamfundet. Hun står blandt andet bag hotelværelsessitet Everplaces og er medstifter af iværksætterhuset Founders House.

Tine Thygesen mener, at iværksætter-miljøet i den danske hovedstad i dag er et helt andet sted end for blot fem-seks år siden.

»København er ikke i startup-superligaen endnu – men det er tæt på. Vi er i divisionen lige under byer som Stockholm og Berlin. Det har taget år at komme hertil, og der er stadig ting, der bremser udviklingen. Men vi er på vej,« siger hun.

Udviklingen har været en gradvis bevægelse i den rigtige retning, og den er langt fra komplet. Men hvor begyndte den egentlig? Spørger man Tine Thygesen, så kører historien sideløbende med hendes egen. Hun kniber sine mørkebrune øjne sammen, sender et fokuseret blik og påbegynder en monolog med blød jysk accent, der lyder, som om den er blevet krydret med eksotiske drys fra alverdens verdenshjørner.

»Jeg voksede op i Aalborg. Her blev jeg formet på flere måder. Min far var direktør i en virksomhed, hvor min mor også arbejdede. De talte om dens udfordringer over middagsbordet, og derfor var det at være virksomhedsleder ikke fremmed for mig,« siger hun og tilføjer:

»Men på den anden side var jeg formet af en klassisk dansk karrieretankegang. Målet var at komme op i graderne – stige til tops i en allerede eksisterende virksomhed eller i det offentlige. Det var grundlæggende mulighederne. Sådan tænkte jeg, og det tror jeg, mange andre også gjorde.«

Så Tine Thygesen planlagde efter gymnasiet – som så mange andre – at gå universitetsvejen. Inden hun skulle i gang, ville hun dog lige tage tre måneder sydpå for at arbejde. Der gik ni år, før hun atter havde base i Danmark. Og uddannelsen, den nåede hun aldrig at få taget.

Årsagen var, at hun begyndte at lære til sig i udlandet. Først i rejsebranchen i Italien og Schweiz, herefter i Londons private banking-sektor, hvor hun brugte sine inter-personelle egenskaber til at lande sig et job. Derefter boede hun både i New Zealand og Australien, hvor hun for første gang oplevede at stifte virksomhed med succes. Hun fandt en niche i landets store konferenceindustri, udviklede virksomheden og blev få år senere købt ud. Året var 2008. Hun var tilbage ved scratch – dog betydeligt mere økonomisk velpolstret.

Som 28-årig stod hun atter med fødderne på dansk jord, hvor hendes iværksætter- erfaring førte til en chefstilling for Venture Cup, der var et af de første danske iværksætter-acceleratorprogrammer, og som var sat i verden af universitetsverdenen. Jobbet åbnede dog også hendes øjne for, hvor lidt Danmark havde ændret sig i de ni år, hun havde været væk.

»Det gik op for mig, hvor småt miljøet var i Danmark. Der var nærmest intet iværksætteri – på det tidspunkt kunne vi nærmest alle være i samme fredagsbar,« siger hun.

Det var dog ikke en statisk situation. Det teknologibaserede iværksætterimiljø begyndte at røre på sig, og efter to år i spidsen for Venture Cup valgte Tine Thygesen atter at gå egne veje. Hun kombinerede sin viden i rejsebranchen med erfaringerne fra iværksætterverdenen og den fremadstormende smartphone-teknologi. Og hun var ikke alene. Rundt omkring hende begyndte en ny generation af startup-ivrige sjæle at røre på sig.

Hun stiftede sin virksomhed Everplaces og var samtidig med til at bygge iværksætterhuset Founders Place op. Begge havde medvind. Førstnævnte fordi det viste sig, at rejse- og hotelværelsesudbydere var interesserede i at købe teknologien – sidstnævnte fordi konceptet virkede som en magnet på de tech-iværksættere, de var begyndt at komme ud af skyggen.

Tine Thygesen er endt som en central person i det københavnske tech-iværksættermiljø. Som meningsdanner, blogger og paneldeltager. Hun har set miljøet spire og gro – og hun er blevet en stemme og aktør, når det drejer sig om at tale iværksætternes sag.

Hun har også for nyligt valgt at splitte Everplaces i to selskaber og har forladt den daglige ledelse af virksomheden. Lige nu vil hun gerne fokusere på nye projekter – og på at holde iværksættermiljøet oppe i tempo via Founders House. En del af energien kommer fra en alvorlig bekymring.

»På trods af at vi er kommet ud over rampen, så har vi et problem herhjemme. Der bliver skabt nye virksomheder, men vi mangler de her tech-virksomheder, der udvikler sig til at have mere end 1.000 medarbejdere. Det har vi stort set ikke set herhjemme i 25 år – og det i en periode, hvor virksomheder som Facebook og Google er kommet til,« siger hun og tilføjer:

»Det er meget bekymrende. Vi har evnerne herhjemme, men det er ikke lettet ordentligt endnu. Vi er sakket bagud på det område.«

Når det er sagt, så er der nu gang i mange ting, som Tine Thygesen ser fremtid i. Gennem sit virke i Founders House og sin konstante tilstedeværelse i iværksættermiljøet ser hun gode takter – og faktisk mere end det.

»Man kan godt sammenligne det med snebolden. Da jeg kom tilbage til Danmark og begyndte i Venture Cup, var iværksættermiljøet ikke meget mere end et snefnug. Det er nu blevet til en bold, der ruller sig større og større. Og der er ingen tvivl om, at succeshistorierne inspirerer andre til at gå i gang,« siger Tine Thygesen, mens hun samler hænderne, lægger hovedet på skrå og smilende tilføjer:

»Vi er kommet langt de sidste par år. Det kan jeg se, når jeg kigger mig omkring her, hvor jeg sidder. København er ved at komme med og tiltrækker sig efterhånden opmærksomhed.«

I hendes optik er der dog ikke nogen grund til at lette på speederen af den årsag. Adspurgt nævner hun, at der stadig er barrierer i form af blandt andet rammevilkår. Det er ikke flere offentlige støtteordninger, hun efterspørger, det er derimod en ændring i Christiansborg-politikernes mindset, det handler om.

Problemerne er bl.a. en uhensigtsmæssig aktiebeskatning, dagpengeregler, der ikke støtter dem, der ønsker at blive selvstændige, og problemer med at få udenlandske specialister gennem immigrationslovene. Den slags problemstillinger håber hun, at magthaverne vil blive tvunget til at adressere snart.

Danmark er kommet langt på rejsen mod iværksættersamfund – men vi er ikke i mål.

»Vi er et lille land. Vi har begrænsede ressourcer i forhold til nabolandene, og derfor skal vi være mere end gode – vi skal være bedre end Stockholm og Berlin. Det tror jeg også, at vi kan blive. Evnerne er der, viljen er der. Det ser jeg hver dag. Men vi er der ikke helt endnu,« siger Tine Thygesen.