København er igen i den absolutte bund på årlig liste

For andet år i træk falder København på listen over kommunernes erhvervsklima. Region Hovedstaden ligger samlet set under resten af landets niveau.

Hvert år laver Dansk Industri en undersøgelse af erhvervsklimaet i de danske kommuner, hvor de både spørger virksomhederne samt kigger på statisk materiale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Kommune klarer sig dårligere end sidste år, når det kommer til at imødekomme erhvervslivet.

Det viser den årlige undersøgelse fra Dansk Industri, der undersøger erhvervsklimaet i landets kommuner.

I forvejen lå København i den absolutte bund på listen og med årets fald på to pladser har hovedstadskommunen indtaget pladsen som nummer 88 ud af de 93 bedømte kommuner.

I hele Region Hovedstaden ligger kommunerne lavt på listen, og hele 19 af kommunerne er placeret i den dårligste tredjedel på listen.

»København er faldet tilbage, fordi virksomhederne ikke er tilfredse med den service, der bliver leveret i kommune. Det er ærgerligt for alle,« siger Peter Lanng Nielsen, bestyrelsesformand i Dansk Industri Hovedstaden.

Det er især på kategorierne uddannelse, sagsbehandling og dialog, at Københavns Kommune er tæt på at skrabe bunden på listen.

»Det er de samme ting, der går igen, som de københavnske kommuner slås med,« siger Peter Lanng Nielsen.

Det ærgrer den konservative gruppeforperson i Borgerrepræsentationen, Helle Bonnesen (K), at det netop er i hovedstaden, at erhvervslivet er utilfredse med kommunen.

»Vi er Danmarks hovedstad og skal være et lokomotiv for udviklingen i Danmark,« siger hun.

Et årti i bunden for København

Siden Dansk Industri begyndte at lave undersøgelsen i 2010 har Københavns Kommune ligget i bunden af listen, og indenfor de seneste fem år har kommunen ikke ligget bedre end på 84. pladsen.

Københavns plads på listen siden begyndelsen på den årlige undersøgelse:

Kilde: Dansk Industri Fold sammen
Læs mere

Det har ifølge Peter Lanng Nielsen været medvirkende til tabte kroner i kommunekassen, at virksomhederne i hovedstadsområdet oplever, at kommunen begrænser dem.

»Lige nu mister vi vækst på det her, og når erhvervslivet taber, så taber vi alle. Det er jo de penge virksomhederne tjener, der er fundamentet i velfærdssamfundet,« siger Peter Lanng Nielsen.

Helle Bonnesen er enig og mener, at det dårligere erhvervsklima har konsekvenser for virksomhederne.

»Vi udnytter ikke vores fulde potentiale. Og problemerne kan have vidtrækkende konsekvenser for både firmaer og ansatte,« siger hun.

Berlingske har tirsdag forsøgt at tale med overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen. Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar.