Kodak-patenter solgt for tre milliarder

De store teknologiproducenter er gået sammen om at købe rettigheder til digital fotografering. Dermed overlever det gamle fotofirma men i ny form.

Fotopioneren Kodak har hele året arbejdet for at undgå en konkurs. Nu sælges der ud af patentsamlingen for at få penge til at betale regningerne. Arkivfoto: Jumana ElHeloueh, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten tre milliarder kroner får det konkurstruede fotofirma Eastman Kodak nu i kassen på at sælge ud af sine patenter, og det vil sikre, at fotopioneren overlever.

Hele 1.100 patenter på teknologi til fotografering bliver solgt som led i aftalen til 525 millioner dollars eller 2,96 milliarder kroner. Køberen er et konsortium af nogle af verdens største teknologiselskaber, som er meget interesseret i at kunne bruge eller direkte købe patentrettighederne.

Prisen var først for høj

Det er Adobe, Amazon, Apple, Facebook, Fujifilm, Google, Huawei, HTC, Microsoft, Research In Motion (RIM), Samsung og Shutterfly, fremgår det af dokumenter fremsendt til retten, som behandler Eastman Kodaks sag.

Salget var ventet allerede i august, men tilsyneladende var prisen sat for højt, og kunderne udeblev. Kodaks pine blev derfor trukket i langdrag, indtil der nu endelig er fundet en køber.

Milliardsalget gør det muligt for Kodak at få styr på økonomien, tilbagebetale en stor del af et lån, som selskabet har fået under betalingsstandsningen, og dermed overleve som selskab og komme videre fra 2013. En del af forretningen vil dog også blive solgt fra, så det nye Kodak vil koncentrere sig om at levere til det professionelle billedmarked.

Kodak gik i januar i år i betalingsstandsning, ramt af tilbagegangen på fotomarkedet, som Kodak - opfinderen af det håndholdte kamera - tidligere dominerede, men som i dag er overtaget af producenterne af digitalkameraer.

Fra 145.000 til 13.000 ansatte

Netop patentrettigheder - eneretten til bestemte teknologier - er i høj kurs i disse år og var den væsentligste årsag til, at internetgiganten Google tidligere i år kunne overtage den amerikanske mobilproducent Motorola. Motorola hører til blandt mobilpionererne og har opbygget en solid samling af patenter, som alle andre skal betale til Motorola for at kunne bruge i deres produkter.

Kodak er stiftet i 1880 og havde i sin storhedstid i 1988 hele 145.300 ansatte. Med udgangen af september i år var medarbejderstaben nede på 13.100 ansatte.

Kodak ejer fortsat omkring 9.600 patenter efter udsalget.