Kniven for struben: Sony giver mobiltelefoner et år til at få succes

Elektronikgigantens topchef vil se overskud på mobilsalget om et år - ellers vil han se på alternativer.

Sony-topchef Kazuo Hirai med den nyeste toptelefon, Xperia Z5, som - også - har fået fine anmeldelser. Arkivfoto: John MacDougall, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL

Om et år skal Sonys mobilproduktion igen være en succes og tjene penge - ellers vil koncernen overveje dens fremtid.

Det fastslår Sonys topchef siden 2012, Kazuo Hirai, onsdag.

»Vi vil fortsætte forretningen, så længe som den er på sporet af at gå i nul til næste år. Ellers har vi ikke droppet overvejelserne om alternative muligheder,« sagde han til en gruppe journalister i Tokyo.

Sony købte i 2011 sin svenske samarbejdspartner Ericsson ud af deres fælles mobilproduktion Sony Ericsson og døbte det om til Sony Mobile. Siden har Sony med Kazuo Hirai i spidsen kæmpet for at få gjort Sonys mobiltelefoner til et oplagt valg, når der skulle købes en ny af slagsen - ligesom i tidligere tider.

Xperia får ros - og kunder

Meget tyder på, at det faktisk er ved at lykkes. Sonys Xperia-serie af vandtætte telefoner med Sonys mangeårige ekspertise inden for kameraer får rosende anmeldelser, og flere og flere vælger en Sony-telefon. I Danmark har Sony gennem flere år været det tredjebedst sælgende mobilmærke efter Apple og Samsung.

Sony har de seneste år blandt andet solgt sin PC-produktion fra og overvejer tilsvarende med sin TV-produktion, som også kæmper med at tjene penge. Kazuo Hirai ser dog stadig TV-produktionen som en væsentlig ingrediens i Sonys produktsortiment. Det samme er mobiltelefonerne, som dog har været længe om at ville pege i den rigtige retning økonomisk.

I juli sænkede Sony sine forventninger til mobildivisionen og forudser et underskud på 60 milliarder yen (3,3 milliarder kroner) i indeværende regnskabsår mod et tidligere forventet minus på 39 milliarder yen.

»Jeg har fornemmelsen af, at omlægningen i vores elektronikforretning har gjort fremskridt. Resultaterne af tre års omstrukturering begynder at vise sig. Men vi mangler stadig at omstrukturere inden for smartphones,« fastslog Kazuo Hirai.