KNI-formand raser mod frafaldne bestyrelsesmedlemmer

Den grønlandske formand for det store grønlandske detailselskab, KNI, Niels Thomsen, tager til genmæle mod tre danske bestyrelsesmedlemmer , der er gået i protest mod fyring af direktør. »De får os til at fremstå som brikker i et skakspil i en bananrepublik,« lyder det fra formanden,

Den grønlandske bestyrelsesformand for Grønlands næststørste erhvervskoncern, KNI A/S, Niels Thomsen, er stærkt utilfreds med, at tre danske bestyrelsesmedlemmer har forladt bestyrelsen. Han mener, at det får de øvrige til at fremstå som brikker i et skakspil i en bananrepublik. Foto: Leiff Josefsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den grønlandske bestyrelsesformand for Grønlands næststørste erhvervskoncern, KNI A/S, Niels Thomsen, raser nu mod den usædvanligt voldsomme danske kritik af fyringen af koncernens danske topchef. En afskedigelsessag, som formanden spiller en central rolle i.

Tre prominente og erfarne danske erhvervsfolk har netop trukket sig fra bestyrelsen i protest mod flertallets fyring af administrerende direktør Claus Jensen.

Han var indtil fredag i sidste uge topchef i KNI med detailkæden Pilersuisoq med 66 butikker og landets største benzin- og olieselskab, Polaroil.

»De tre, der trådte ud af bestyrelsen, tror jo, at der er tale om konspiration, og at en kreds mennesker på forhånd havde en dagsorden om, at det skulle ende med fyring af Claus Jensen. De tror, at flertallet i bestyrelsen er styret af politikere og embedsmænd i Grønlands Selvstyre, men det er ikke korrekt. Slet ikke. Efter min mening er deres menneskesyn meget mærkeligt. De fratrådte bestyrelsesmedlemmer får os til at fremstå som brikker i et skakspil i en bananrepublik,« siger selskabets formand.

Det var Marianne Wiinholt, finansdirektør i DONG Energy, Lotte Lundberg, direktør i A.P.Møller - Mærsk, og Fie Hansen Hoeck, direktør og professionelt bestyrelsesmedlem i en lang række virksomheder, der trak sig.

Magtkampen i selskabets bestyrelse har stået på i nogen tid. Bag den drastiske afskedigelse ligger en voldsom strid mellem to fløje i bestyrelsen. Turbulensen endte med, at et flertal med formanden Niels Thomsen i spidsen på et bestyrelsesmøde fyrede KNIs koncernchef.

En belutning, som flertallet traf efter indstilling fra selskabets rådgivere, advokat Niels Hansen Damm og revisoren Deloitte. De tre danske bestyrelsesmedlemmer var lodret uenige i fyringen og forlod KNI, fordi der ikke forelå den nødvendige dokumentation for at fyre topchefen, samt at bestyrelsesformand Niels Thomsen ledte den store detail- og olievirksomhed uprofessionelt.

Hverken KNI-formanden eller Claus Jensen ønsker at udtale sig om fyringen, da de har indgået en aftale om, at ingen af parterne udtaler sig.

Men hvorfor blev Claus Jensen fyret?

Det har Berlingske Business gravet i. Ifølge avisens oplysninger er der to hovedårsager til, at den grønlandske formand, den islandske næstformand og de grønlandske medarbejderrepræsentanter i bestyrelsen afskedigede Claus Jensen.

Ifølge Berlingskes oplysninger bad formanden revi-sionsfirmaet Deloitte om at kulegrave de økonomiske forhold hos den administrerende direktør, efter at en række anonyme KNI-medarbejdere for nogle må-neder siden sendte Niels Thomsen breve med klager over en række forhold.

Efter kulegravningen kom Deloitte med et notat om sagen, der blev fulgt op med en juridisk vurdering fra advokaten. Og der var to årsager til, at bestyrelsesflertallet fulgte advokat Niels Hansen Damms indstilling om en øjeblikkelig fyring af Claus Jensen:

For det første var der udarbejdet en lang liste med kritisable forhold, hvor direktøren ifølge rådgiverne havde handlet i strid med sin kontrakt. Blandt andet havde hans hustru rejst med fly Danmark-Grønland og retur mindst seks gange på KNIs regning.

Claus Jensen kritiseres også for at have hyret konsulenter, blandt andet IT-konsulenter, i Danmark til urimeligt høje lønninger. Nogle af konsulenterne fik hver mange millioner om året i hyre.

For det andet blev direktøren fældet på, at han ikke havde været i stand til at håndtere voldsom uro blandt medarbejderne som følge af samarbejdsproblemer, erfarer Berlingske Business.

Den grønlandske regeringsleder, Aleqa Hammond fra Siumut, bad i sommer den 32-årige direktør Niels Thomsen om at indtræde som formand for KNI med hovedsæde i Grønlands næststørste by, Sisimut, med 1.200 ansatte og 2,5 milliarder kroner i omsætning.

Niels Thomsen, der har en kandidatgrad i administration og ledelse, er chef for den private fiskevirksomhed Halibut Greenland i Ilulissat, der omsætter for godt 100 millioner kroner.

Han er tidligere medlem af Landstinget for partiet Demokraterne og har haft job som fuldmægtig i Finansdepartementet i Grønlands Selvstyre.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de tidligere bestyrelsesmedlemmer, herunder Lotte Lundberg og Fie Hansen Hoeck, på den voldsomme kritik fra KNI-formand Niels Thomsen.