Nyhedsvarsel
Virksomheder

Knap var regeringens energiøer præsenteret før danske pensionspenge meldte sig klar til at finansiere og opføre det storstilede projekt

PFA, PensionDanmark, Seas-nve og Copenhagen Infrastructure Partners er klar til at opføre den største af regeringens foreslåede to energiøer. I første omgang står man klar med 400 mio. kr. til selve udviklingen af projektet.

Ørsteds Hornsea 1 er den p.t. største havvindmøllepark i verden med en kapacitet på 1,2 gigawatt, hvilket er nok til at dække strømforbruget hos mere end en million husstande. Den foreslåede energiø i Nordsøen skal designes til at kunne få tilkoblet næsten det tidobbelte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ørsted/PR

Regeringen ønsker som et led i den første del af sit længe ventede udspil til en klimaplan at få vedtaget opførelsen af to såkaldte energiøer i Danmark inden 2030.

Og det lader til at være projekter, som der kan blive rift om at få fingrene i. I hvert fald melder et konsortium bestående af fire danske selskaber allerede kort efter offentliggørelsen sig på banen til at finansiere og udvikle den største af de to foreslåede øer.

Det drejer sig om pensionskasserne PFA og PensionDanmark, energiselskabet Seas-nve og havvindudvikleren Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

I en pressemeddelelse skriver partnerne, at de er klar på at finansiere og drive en kommende energiø under navnet VindØ i Nordsøen, sådan at den kan bygges helt uden statslige midler indblandet. I første omgang står de klar med op til 400 mio.kr. til selve udviklingen af projektet, som CIP - der i forvejen er blandt verdens førende udviklere af den slags projekter - altså meget gerne kaster sig over.

De to øer, som regeringen foreslår, skal placeres i henholdsvis Nordsøen og Østersøen ved Bornholm. I første omgang skal de begge designes til at få tilkoblet 2 gigawatt (GW) havvind – svarende til fem gange størrelsen af Danmarks pt. største havvindmøllepark.

Men energiøen i Nordsøen, som konsortiet forsøger at lægge billet ind på, skal etableres, så der på sigt er plads til at tilknytte mindst 10 GW havvind.

»En energi-ø i Nordsøen er en vigtig del af en økonomisk forsvarlig udbygning af havvind el-kapaciteten. Den har desuden potentiale til at blive et eksportprodukt til de dele af verden, hvor de kommende årtiers udbygning af havvind vil finde sted. Erfaringer fra Nordsøen vil kunne udbredes til resten af verden,« siger adm. direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen i meddelelsen.

Partnerne skriver, at man vil udnytte kendt teknologi inden for klassiske danske styrkepositioner, »men i et innovativt koncept, der fundamentalt ændrer vores tilgang til at udnytte havvind«.

Bygges 100 km ude i havet

De lægger samtidig vægt på, at en offensiv udbygning af havvind i Danmark vil mindske behovet for landvindmøller og solcelleparker, der i større omfang kan genere beboere i de områder, hvor projekterne opføres.

VindØ, som parterne altså kalder deres foreslåede projekt vil være en ø bygget af betonsænkekasser ca. 100 km ude i Nordsøen, hvor strømmen fra havvindmøller samles og kan føres i land. Selvom havvindmøllerne hele tiden bliver større og kraftigere, vil afstanden til kysten sikre, at man slet ikke kan se projektet fra land, lyder det.

»Danmark er foregangsland i at drive den grønne omstilling, og det kræver markante investeringer at indfri de ambitiøse mål regeringen har lagt frem. En vind-ø i Nordsøen vil sætte endnu mere fart i den grønne omstilling, mens vi på samme tid skaber værdi for Danmarks pensions-opsparere. Derfor står vi i PFA klar til, sammen med de andre i konsortiet, at løfte dette historiske projekt, og derigennem sikre, at PFA’s 1,3 mio. kunders opsparing kommer ud og arbejde i den bedst tænkelige tjeneste,« siger Kasper Ahrndt Lorenzen, der er koncerninvesteringsdirektør i PFA Pension i meddelelsen.

For at sikre et offentligt ejerskab af transmissionsnettet lægges der op til, at statsejede Energinet kan købe en del af øen og anlægge det store transmissionskabel til land.