Knald eller fald for Danske Bank

Når Danske Bank i morgen fremlægger deres kvartalstal, bliver det klart, hvor hårdt banken lider under den økonomiske afmatning. Men overraskelsen kan være positiv.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er hårde tider for Danmarks største bank, Danske Bank, der i morgen fremlægger sine kvartalstal for første kvartal af 2009 - hvilket var det kvartal, hvor den økonomiske krise for alvor begyndte at slå igennem.

Banken har ellers traditionelt haft ry for at være en af de mere konservative banker - men det har ikke forhindret banken i at ekspandere agressivt og låne penge ud, som måske aldrig kommer ind igen.

Tidligere har Danske Bank meldt ud, at der forventes tab på udlån for hele 2009, men situationen strammer hele tiden yderligere til i takt med at boligpriserne styrtdykker og arbejdsløsheden stiger.

Flere danske banker har allerede knækket halsen på krisen, der ramte hårdt og pludseligt - og som kun de færreste havde set komme i den skala, den faktisk kom. Og selv om håbefulde analyser fra blandt andre Nordea peger på, at krisen kan være overstået allerede efter sommerferien, er der andre, der forventer at det værste endnu ligger foran.

Det gælder blandt andet en række analytikere, som Jyllands-Posten har talt med, og som forventer, at bankerne kan stå til yderligere tæsk, hvis arbejdsløsheden stiger til det dobbelte.

Optimistiske udsigter
Hidtil har tabene på udlån til private været til at overskue, men hvis arbejdsløsheden stiger til 6-7 procent samtidig med at boligpriserne falder, kan private få så svært ved at betale deres lån, at cocktailen kan give bankerne alvorlige tømmermænd.

Det gælder også Danske Bank, der udover den pressede danske situation, også døjer med slatne konjunkturer på flere af koncernes øvrige markeder. Situationen har indtil videre sendt bankens aktiekurs så langt ned, at det faktisk har været en decideret dårlig forretning at investere i Danske Bank-aktien.

Ifølge beregninger, som Dansk Aktieanalyse tidligere på året foretog for Jyllands-Posten, var en investering på 100.000 kroner i Danske Bank-aktier, foretaget 1. april 1998 blevet 37.000 kroner mindre - selv når alle faktorer regnes med.

Men det behøver ikke nødvendigvis være katastrofale tal, som Danske Bank fremlægger tirsdag. Bankanalytikeren Bjarne Jensen fra Bjarne Jensen Consult erklærer sig for overvejende optimist med hensyn til tirsdagens tal - en holdning han, blandt andet tilskriver, at Danske Bank allerede har taget et ordentligt hug hvad nedskrivninger angår i fjerde kvartal 2008.

Nedskrivninger er joker
"Det er svært som ingensinde før at gætte på, hvordan det er gået. Men jeg er ikke i tvivl om, at basisforretningen er sund - og det grundlæggende med at drive bank, nok skal klare sig fornuftigt. Den helt store joker er tabene - nedskrivninger på udlån, og den er umulig at gætte på. Går det som de øvrige banker, kan vi godt komme til at se overraskelser," siger Bjarne Jensen.

Han vurderer, at Danske Banks ligtorn kan være situationen i Irland, hvor banken er i en ret risikabel situation, fordi Irland er hårdt ramt af økonomisk afmatning.

"Men jeg tror ikke, de er mere pressede, end de hele tiden har været. Den forretningsstrategi, banken har kørt, har været meget aggressiv med hensyn til opkøb og lav egenkapital, og det rammer dem, når risicene pludselig kommer væltende ind ad døren, og man ikke har så meget at stå imod med. Men jeg tror bestemt, at Danske Banks hensigt nu er at tjene så mange penge, at der er bliver rettet op på egenkapitalen."

I fjerde kvartal af 2008, måtte Danske Bank æde tab på udlån på ni mia. kroner - hvilket sendte banken i minus på seks mia. kroner efter skat.