KMD trues med kæmpe erstatningskrav

Storleverandøren af kommunal IT er så forsinket med at levere nye IT- systemer, som skal afløses KMDs gamle monopolsystemer, at kommunerne nu vil kræve at få store penge tilbage.

Eva Berneke, adm. direktør i KMD, er sat under stærkt pres af utilfredse kommuner, der ikke får leveret IT-udstyr til tiden. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny regning i hundredmillionerkronersklassen for gentagne, forsinkede IT-systemer truer IT-leverandøren KMD oven i det næsten 700 mio. kr. dyre søgsmål, som skatte­minister Karsten Lauritzen har varslet mod selskabet, der står foran en mulig børsnotering.

KMD bliver nemlig ved med at være så forsinket med at levere de IT-systemer, at tålmodigheden er brugt op. Derfor har kommunerne, som er KMDs største kunder, gennem deres fælles IT-selskab Kombit sammen med Udbetaling Danmark, som ATP administrerer, skriftligt truet med at trække KMD i retten, fordi både kommunerne selv og andre IT-systemer fra andre leverandører venter på KMD.

»Vi må konstatere, at KMD gennem længere tid ikke overholder de leverancer, som de kontraktligt er forpligtet til. Nu har vi vist den forhandlingsvilje og tålmodighed, der skal til i respekt for den kompleksitet, som IT-systemerne udgør. Vi ser med stor alvor på forsinkelserne, for vi kan ikke indhøste de besparelser, som vi er stillet i udsigt i forbindelse med det monopolbrud, som skulle ske. Der er ikke tale om to-tre kvartalers overskridelse. Den kan tælles i år. KMD må se at få løst leverancerne, og kommunerne forventer at blive kompenseret krone for krone for de tidsoverskridelser, som KMD har lavet, herunder forsinkelser på andre systemer, som hænger sammen med KMDs som forbundne kar. Det er en potentielt meget stor regning, som KMD skylder kommunerne. Vi taler om et stort, trecifret millionbeløb,« siger Henrik Kolind, kommunaldirektør i Roskilde Kommune og formand for Kommunaldirektørforeningen.

Formanden for Kombits bestyrelse, Rødovre Kommunes borgmester Erik Nielsen (S), kalder situationen »rigtigt problematisk«.

»KMD har jo desværre et voldsomt incitament, som ikke er rart: De har monopol lige nu, og så længe de ikke er færdige, skal vi ­betale KMD hver måned for at bruge de gamle systemer. Det er kompliceret, men vi kan ikke leve med, at leverancerne forsinkes så meget. Derfor har vi nævnt for KMD, at kommunerne skal holdes skadesfri. KMD har fået en frist til ­oktober. KMD er nødt til at sætte de bedste folk på – og rigtig mange af dem. Alternativt må vi få andre til at løse opgaven for os. Det ville være rigtig ærgerligt for KMD, som vi ­ellers har haft et godt samarbejde med, og for os, for det vil forsinke nye IT-systemer yderligere,« siger Erik Nielsen til Berlingske.

Han understreger, at »dette koster kommunerne og skatteborgerne rigtig mange penge«. Flere kommuner har slået sig sammen i IT-fællesskaber og ansat personale til at stå for indkøringen af de nye systemer. De venter, og kommunerne kan ikke komme i gang med de funktioner, som den nye IT skulle give dem.

»Det nytter ikke, at man måned efter måned ikke leverer. Hvis vi skal have tillid til KMD i fremtiden, skal de levere, hvad de har lovet. Kommunerne oprettede i sin tid KMD og fik lavet et stærkt monopol – nu kæmper vi med at bryde det. Kommunerne skal kunne spare mindst 25 pct., når hele monopolbruddet på det kommunale IT-område er gennemført,« siger Erik Nielsen.

KMD vil ikke stille op til interview.

»Der skal ikke herske tvivl om, at KMD naturligvis står ved og leverer på de kontrakter, som vi har indgået. Vi har sat alle sejl til for at løse opgaven og har fuldt fokus på at sikre fremdriften i projektet. I store, komplekse projekter som dette er der ofte mange årsager til forsinkelser – og det er der også i dette tilfælde. Men da vi har en god dialog med Kombit, ser vi ingen grund til at drøfte dette i pressen. Det er vores oplevelse, at vi har et godt og konstruktivt forhold til Kombit, og vi fokuserer på, at vi sammen kommer i mål med arbejdet,« siger kommunikations- og marketingsdirektør Morten Langager i en skriftlig kommentar.