KMD-topchefen går

Lars Monrad-Gylling forlader det tidligere Kommunedata efter 15 år, hvor ejerskabet er gået fra kommunerne til en amerikansk kapitalfond.

Administrerende direktør Lars Monrad-Gylling forlader KMD efter 15 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topchefen for Danmarks største privatejede IT-leverandør, KMD (det tidligere Kommunedata), Lars Monrad-Gylling, forlader virksomheden efter 15 år.

Han vil dog fortsætte på posten, indtil bestyrelsen med den tidligere SAP- og HP-topchef Léo Apotheker i spidsen har fundet en afløser, og vil indtil da arbejde tæt sammen med Carsten Fensholt, der hidtil har været næstkommanderende i selskabet, der har hovedkontor i Ballerup vest for København.

Ifølge en pressemeddelelse fra KMD har topchefen selv besluttet at stoppe i KMD, men nogen grund gives ikke, og det har endnu ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar og begrundelse fra ham. Af pressemeddelelsen fremgår det, at »tiden er nu inde til, at nye kræfter tager over, og jeg selv kan kaste mig over et nyt kapitel af mit liv«.

Købt af amerikansk kapitalfond

Den 54-årige Lars Monrad-Gylling trådte til som administrerende direktør for KMD i september 1998 efter blot at have været et år i selskabet.

KMD var indtil december 2008 ejet af kommunerne selv men blev så solgt til kapitalfonden EQT og den danske pensionskasse ATP for to milliarder kroner. De solgte i december 2012 KMD videre til den amerikanske kapitalfond Advent International for et ukendt beløb. KMD har siden skullet tilpasse sig den amerikanske ejers forhold og krav til rationaliseringer.

KMD omsatte i 2012 for 4.699 millioner kroner med et driftsresultat på 731,2 millioner kroner. KMD henter 69 procent af sin omsætning - i 2012 omkring 3,2 milliarder kroner - fra kommunerne, mens det fortsat går trægt med at få fat i statsopgaver, sådan som KMD har sat sig for for mange år siden. I 2012 voksede omsætningen her kun med 1,3 procent til omkring 515 millioner kroner. Den overhales dermed af omsætningen til erhvervslivet, som landede på omkring 900 millioner kroner, en fremgang på 21,2 procent.

KMD kritiseres fortsat med mellemrum for at være et IT-monopol i det offentlige. KMDs systemer var, dengang selskabet var kommunalt ejet, standarden i det offentlige, og det var udelukkende IT herfra, som fungerede. Mange af de store, offentlige IT-systemer ligger fortsat i KMDs hænder, men der kæmpes for at vriste dem ud og skabe mulighed for en større valgfrihed. Kommunernes IT-selskab Kombit har netop indgået en aftale med KMD, som sikrer, at mange af de gamle lukkede KMD-systemer kan sendes i udbud. Det er systemer, som KMD hvert år tjener over en milliard kroner på, og som kommunerne regner med at kunne spare et trecifret millionbeløb på gennem større konkurrence.

KMD beskæftigede med udgangen af 2012 i alt 3.372 medarbejdere.

Aktiv i erhvervslivet

Lars Monrad-Gylling er uddannet cand. merc. fra 1985 med speciale i afsætningsøkonomi og strategisk planlægning fra Handelshøjskolen i København. Han sidder med i forretningsudvalget i Dansk Erhverv og var gennem en årrække formand for brancheforeningen IT-Branchen, hvor han stadig er bestyrelsesmedlem.

Privat bor han i Charlottenlund i nordsjælland sammen med hustruen Helle, som han har børnene Emma og Mads med. Fritiden går med rejser, sommerhus og cykling.