KMD-topchef tager øretæverne med udfordringerne

Eva Berneke har bevidst valgt karrieren og topjobbene og har brugt sig selv til at inspirere flere kvinder til at gå samme vej.

Eva Berneke, administrerende direktør for KMD, fortsætter som topchef under de nye, japanske ejere af den store IT-virksomhed. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Eva Berneke, som 22. april fylder 50 år, er en af de markante kvinder i toppen af dansk erhvervsliv, som altid har taget imod udfordringer.

Siden marts 2014 har hun været topchef for det tidligere kommunale IT-monopol, KMD (før Kommunedata), i Ballerup og skullet sikre selskabet en fremtid med udsigt til, at de mange monopolkontrakters dage var ovre. Det er blevet til storopkøb af andre virksomheder, og 27. december 2018 blev KMD selv solgt til den japanske teknologikoncern NEC for omkring otte milliarder kroner – med Eva Berneke som fortsættende topchef for de cirka 3.000 ansatte.

Årene hos KMD har været udfordrende, ikke mindst slagsmålet med de 98 kommuner, som hun sidste år måtte betale 100 mio. kr. i erstatning til for KMDs konstante forsinkelser på at levere ny IT til tiden.

Mestrer både teknikken og analysen

Men Eva Berneke er vant til modvind. Før KMD var hun otte år hos TDC, der også hører til blandt danskernes hadeobjekter. Her stod hun gang på gang på mål for sin arbejdsplads med stor saglighed og dyb indsigt, indtil hun i 2014 fik nok og sagde op som følge af de evindelige nedskæringsrunder og i stedet satte sig for bordenden hos KMD.

»Jeg har kastet mig ind i at få løst problemerne. Vi er ikke ufejlbarlige. Ingen undgår at lave fejl. Forskellen er, om man tager tyren ved hornene,« sagde hun til Berlingske kort efter sin tiltræden hos KMD.

Eva Berneke har fordelen både at mestre teknikken og analysen. Hun blev uddannet som maskiningeniør fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i 1992 efter en periode i Frankrig og læste efterfølgende en MBA hos Insead, også i Frankrig. Karrieren begyndte hos konsulentfirmaet McKinsey, hvor hun arbejdede en stor del af de 14 år i Paris og her især med globale virksomheder, indtil familien flyttede til Danmark for at give børnene danske rødder.

Rollemodel for kvindelige erhvervsledere

Hun har aldrig lagt skjul på, at der skal knokles – og som kvinde knokles ekstra – for at komme til tops i erhvervslivet. Det kræver en anderledes prioritering, når man er mor til fire børn. Den prioritering har hun heftigt forklaret og forsvaret samtidig med, at hun har brugt sig selv til at tale kvindernes sag i erhvervslivet for at få flere kvinder til at gå efter topposter og ændre de ansættendes rygmarvsreaktioner til at se kvinders talenter, når næste chefpost skal besættes.

»Det er et valg. Man skal vælge noget til. Man skal vælge karrieren – og jeg har stadig kun 24 timer i døgnet, så der er andre ting, som man ikke når. Det skal man have det godt med og kunne stå ved og samtidig ryste den dårlige samvittighed af og sige, at der så er andre ting, som gør én til et gladere menneske,« sagde Eva Berneke til Berlingske, da hun i 2016 modtog brancheorganisationen IT-Branchens nystiftede pris som årets kvindelige leder.

Eva Berneke udstråler myndighed og taler derfor med vægt. Hun er også engageret i teknologi og digitalisering. Bl.a. sidder hun i bestyrelsen for DTU og i den franske ingeniørskole École Polytéchniques eksterne rådgivningspanel og var medstifter af Det Digitale Råd, som skulle sætte fokus på at få Danmark op i IT-omdrejninger. Endelig deler hun VL-gruppe med bl.a. teleselskabet »3«s administrerende direktør, Morten Christiansen, efterretningschef Lars Findsen samt guitarist Lars Hannibal og plejer herigennem også sit store netværk.

Hun har fravalgt reception på sin fødselsdag, der fejres med den nære familie på Frederiksberg.