KMD-skandale runder milliarddyr regning

Kommunernes største IT-leverandør, KMD, bliver ved med at være forsinket med sine nye IT-systemer og tjener i mellemtiden store summer, fordi kommunerne er nødt til fortsat at betale for at bruge de gamle KMD-systemer.

Det kniber gevaldigt for IT-giganten KMD at levere til tiden, og regningen til kommunerne og ATP vokser for hver måned, der går, fordi de skal betale for stadig at kunne bruge gamle KMD-systemer. Arkivfoto: KMD Fold sammen
Læs mere

Skandalen med IT-giganten KMDs forsinkelse af nye, store IT-systemer til de danske kommuner, vokser, mens kommunerne må fortsætte med at betale store millionbeløb for stadig at kunne bruge KMDs gamle systemer, som skulle være skrottet.

Den omfattende forsinkelse til kommunerne og ATP løber nu op i mindst 1,2 milliarder kroner, skriver TV 2 Nyhederne. En stor del af regningen gælder et system til udbetaling af folke- og førtidspension, som ATP skal bruge.

Den største ekstraregning ligger dog i forsinkelsen af det helt grundliggende IT-system, støttesystemerne, som Berlingske tidligere har beskrevet. Det er et grundsystem, som en række andre IT-systemer skal trække på. Mange af disse ekstra systemer er allerede færdige i ny udgave men kan ikke tages i brug, fordi KMD ikke har leveret grundsystemet.

ATP: Betydelige ekstraudgifter

I mellemtiden må kommunerne fortsætte med at betale hver måned til KMD for at kunne bruge de gamle systemer.

ATPs koncerndirektør, Lilian Mogensen, bekræfter over for TV 2 Nyhederne, at forsinkelsen af pensionssystemet giver »betydelige ekstraudgifter«, som KMD må påtage sig ansvaret for.

KMD - det tidligere Kommunedata - var frem til december 2008 ejet af de 98 kommuner og var deres IT-selskab. Så købte den svenske kapitalfond EQT og pensionskassen ATP selskabet og solgte det i december 2012 videre til den amerikanske kapitalfond Advent og pensionskassen Sampension, der i dag ejer KMD.

For at få brugt monopolet oprettede kommunerne i stedet selskabet Kombit, hvis opgave er at sende alle kommunale IT-systemer i udbud blandt flere leverandører og få skiftet de gamle, lukkede systemer ud med nye, moderne standardsystemer, som alle leverandører kan bygge videre på. KMD har i udbuddene vundet flere af opgaverne men har altså svære forsinkelser med at overholde afleveringsfristerne.

Flere retssager truer

NNIT, Netcompany, IBM og EG har vundet andre IT-opgaver for kommunerne.

KMD, der får 57 procent af sin omsætning på sidste år 2,9 milliarder kroner fra netop kommunerne, har ikke villet kommentere forsinkelserne.

Sagerne er særligt penibel for KMD, der i nogen tid har rumsteret med at blive børsnoteret, efter forlydender i foråret 2017. Sagerne vil betyde, at KMDs markedsværdi bliver langt mindre, så ejerne får langt færre penge for deres aktiesalg end forventet.

Kommunerne har truet med sagsanlæg for et stort, trecifret millionbeløb for forsinkelserne, og i september sendte skatteminister Karsten Lauritzen (V) en stævning mod KMD med krav om en erstatning på 692 millioner kroner for problemerne med Skats inddrivelsessystem EFI, som i 2015 blev lukket med uforrettet sag.

LÆS MERE