KMD-opkøb hjælper IT-gigant frem

Hård kamp på IT-markedet presser KMD, som dog henter flere erhvervsordrer ind og øger årsresultatet.

Eva Berneke, som kom fra TDCs direktion, overtog i april 2014 styringen af IT-selskabet KMD og har siden brugt kræfter på at rette økonomien op gennem opkøb. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

En række opkøb af mindre virksomheder og flere underskrevne aftaler sikrede i 2014 KMD - det tidligere Kommunedata - fremgang, selv om der stadig er langt op til de gyldne tider.

KMD, som i dag ejes af den amerikanske kapitalfond Advent International og det danske pensionsselskab Sampension, omsatte i 2014 for 4.813,6 millioner kroner mod 4.670,5 millioner i 2013. Årets resultat voksede fra 64,4 millioner i 2013, som var et historisk lavpunkt, til 118,3 millioner kroner i 2014. Det er dog stadig næsten fire gange mindre end i 2012.

Indtjeningsmargenen er også vokset, fra 9,4 til 15,0 procent, så KMD er blevet bedre til at tjene penge.

Mærsk-aftale løfter

Til gengæld har KMD måttet nedskrive værdien af en række udviklingsprojekter med 393 millioner kroner.

66 procent af KMDs omsætning - eller omkring 3.200 millioner kroner - kommer fortsat fra de 98 kommuner, som engang ejede IT-selskabet. Det er nogen lunde samme niveau som i 2013. 15 procent - eller lige under 300 millioner kroner - kommer fra statsaftaler, og det er væsentligt mindre end i 2013, hvor beløbet var omkring 375 millioner. Ifølge KMD skyldes faldet, at en række større projekter er afsluttet.

Til gengæld henter KMD omkring 1.250 millioner kroner fra erhvervslivet mod lige over 1.000 millioner kroner i 2013. Det skyldes især, at A.P. Møller-Mærsk har udliciteret sin lønadministration til KMD. Erhvervsmarkedet udgør nu omkring 19 procent af KMDs omsætning.

Og netop erhvervsmarkedet er KMDs nye topchef, Eva Bernekes store satsning.

Ingen eksplosiv vækst fremover

»Vi skal bygge nyt op i stedet for den forretning, der falder væk. Vi ser ikke en eksplosiv vækst fremover,« sagde hun i sommer til Berlingske, fire måneder efter at hun afløste KMDs mangeårige direktør Lars Monrad-Gylling.

KMD går efter ordrer inden for uddannelse og omsorg som led i den digitalisering af det offentlige Danmark, som er sat i gang.

Eva Berneke betragter omsætningen i 2014 som »tilfredsstillende«.

KMD hører til blandt de største IT- og softwarevirksomheder i Danmark og har afdelinger i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Antallet af ansatte i KMD er steget fra 2.960 til 3.027 trods en større fyringsrunde i eftersommeren, hvor 109 stillinger blev nedlagt. Der er også trappet ned i Sverige på grund af manglende, organisk vækst.