KMD køber sig styrke i staten

IT-giganten køber Scanjour for at stå klar med også sags- og dokumenthåndtering til kommende milliardudbud, og det bliver ikke sidste opkøb, siger topchefen, der skal skaffe KMD bedre fodfæste uden for den kommunale verden.

KMDs topchef siden april, Eva Berneke, køber sig bedre fodfæste i den statslige sektor og er klar til nye opkøb. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den amerikanskejede IT-gigant KMD fortsætter sine opkøb for at stå stærkere som leverandør til staten og overtager nu IT-virksomheden Scanjour for et ikke oplyst beløb. Og det bliver ikke det sidste, siger KMDs topchef.

Scanjour, som er oprettet i 1983 og i dag har 54 medarbejdere, var en af de tre leverandører, som tilbage i 2003 blev valgt til at sikre det offentlige at kunne slippe af med papirbunkerne, og sælger i dag IT-systemer til sags- og dokumenthåndtering til bl.a. Forsvaret, Skat, DONG, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR) og Miljøministeriet.

Scanjour fortsætter i første omgang som et selvstændigt datterselskab under KMD, der samtidig overtager alle produkter, kunder og partneraftaler.

Den manglende brik til store, nye ordrer

»Det er et fornuftigt køb til en fornuftig købspris. Scanjour passer godt ind i KMD, nærmest som plug-and-play. Opkøbet blev konkret i løbet af sommeren, da vi fik vor strategi om at ville mere i staten klar. Her er Scanjour den brik, vi mangler. Vi har gennem de seneste år købt en-to virksomheder op, og der kan sagtens komme nogle stykker af dem igen - men en ad gangen,« siger KMDs administrerende direktør, Eva Berneke, til Berlingske.

Hun forventer i første omgang, at opkøbet vil kunne styrke KMDs relationer til nuværende kunder.

»Men vi ser bestemt også Scanjour som en integreret del af de udbud til fire-fem milliarder kroner, som kommer i de næste fem-seks år, og her vil vi stå stærkere med sags- og dokumenthåndtering i paletten,« siger Eva Berneke.

Har ledt efter ny ejer

Papirerne blev underskrevet onsdag, og overtagelsen sker i slutningen af måneden.

»Vi føler, at KMD er en ny, god ejer for Scanjour. KMD åbner nogle distributionskanaler i den statslige og kommunale sektor, som for nogle spillere kan være svær at komme ind i. Derudover har KMD musklen til at videreudvikle Scanjours produkter til et andet niveau og giver samtidig medarbejderne andre faglige og udviklingsmæssige muligheder. Scanjour er kapitalfondsejet, og det har i et stykke tid været ønsket at finde en ny havn til Scanjour. KMD stod blandt de allerøverste på listen,« siger Tommy Valther Hansen, bestyrelsesformand siden september 2005 og partner i majoritetsaktionæren Capman, til Berlingske.

Han vil ikke ud med salgsprisen, »men aktionærerne er tilfredse«, som han siger.

Medarbejderne i Scanjour blev orienteret torsdag ved middagstid, og salget blev ifølge bestyrelsesformanden positivt modtaget.

Benhård konkurrence presser KMD

Størstedelen af KMDs forretning bygger på de gamle store mainframesystemer, som gav KMD monopol på offentlige IT-løsninger. Da kommunerne i 2008 solgte KMD, startede for alvor en større omstilling af både IT-systemer og kundemasse. Kommunerne udgør dog stadig 70 procent af KMDs omsætning med omkring 3,1 milliarder kroner af de sammenlagt 4,6 milliarder. Salget til erhvervskunder var sidste år på omkring 1 milliard kroner, mens statskunder lagde 460 millioner kroner.

KMDs 2013-resultat dykkede til et overskud på 64,4 millioner kroner mod 448,3 millioner i 2012, og for halvanden måned siden - i august - blev 109 fyret i KMD for at forbedre økonomien i den stadig hårdere konkurrence på området.

KMD satser benhårdt på at hente nye ordrer på erhvervsmarkedet og på nye områder som uddannelse og omsorg i erkendelse af, at det klassiske kommunale område ikke vil vokse i den kommende tid.

»Vi skal bygge nyt op i stedet for den forretning, der falder væk. Vi ser ikke en eksplosiv vækst fremover,« sagde Eva Berneke i juli til Berlingske.

Selv købt af amerikansk kapitalfond

KMD, der blev oprettet som Kommunedata i 1972, er stadig storleverandør af IT til de danske kommuner, selv om kommunerne solgte KMD i 2008. I efteråret 2012 blev KMD købt af den amerikanske kapitalfond Advent International, og siden har pensionsselskabet Sampension købt sig ind.

KMD havde ved årsskiftet lige under 3.000 ansatte.