KMD køber dansk familieejet softwarevirksomhed

Far og søn sælger deres livsværk til den kapitalfondsejede danske IT-koncern KMD. Det var nødvendigt for at fortsætte væksten, siger de snart tidligere ejere.

Topchef i KMD, Eva Berneke, har været på opkøb Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

IT-koncernen KMD køber den danske familieejede softwarevirksomhed Edlund med 200 ansatte. Målet er komme ind på det svenske og norske marked.

Edlund sidder på 60 pct. af det danske marked for softwareudvikling til liv- og pensionsselskaber.

»Det næste kapital er at få Edlund til udlandet og først og fremmest Sverige og Norge. Der tror jeg, at det er godt at få en stærkere partner med til at realisere. Vi er overbeviste om, at Edlunds kompetencer kombineret med KMDs styrker inden for softwareudvikling giver et stort markedspotentiale,« siger Eva Berneke, adm. direktør i KMD, til Berlingske.

Handlen kommer efter, at KMD sidste sommer overtog den norske IT-koncern Banqsoft, der udvikler finansiel software til det skandinaviske marked.

»Vi er på vej fra at være en virksomheden med meget fokus på den offentlige sektor til at blive en bredere spiller, der også har en større del privat erhvervsliv og købet af Edlund er et godt match for vores ambitioner,« siger Eva Berneke.

Edlund har været ejet af Erling Edlund Andersen og hans søn Thomas Jøhnk. Det to stiftede virksomheden sammen for 20 år siden. De to har indtil nu hver haft en aktiepost på 47 pct. af virksomheden.

»Min far og jeg har nok erkendt, at bare fordi man er dygtig og heldig til at skabe sådan en virksomhed, så er det ikke det samme som, at man er de rigtige til at bringe virksomheden til udlandet og tilbyde en større pallette af produkter, som er det, kunderne efterspørger,« siger Thomas Jøhnk.

Han bliver indtil videre som adm. direktør for selskabet, men vil senere forlade det job og træde ind i bestyrelsen.

»Min motivation - og det tror jeg også gælder for min far - er at gøre det bedste, vi kan for virksomheden. Når man har 60 pct. af markedet, så er det ikke så meget at vækste ind i. Derfor var vi relativt tæt på det maksimale, vi kunne komme i Danmark. Derfor var det vigtig at komme i havn hos nogen, som har en udtalt skandinavisk strategi«, siger Thomas Jøhnk.

Edlund omsatte i 2014 for 271 mio. kr. og tjente mere end 30 mio. kr. - tal, som Thomas Jøhnk siger, vil forsætte op i 2015 og sandsynligvis også i 2016.

Selskabet forsætter som et selvstændigt datterselskab i KMD-koncernen. De ca.  200 medarbejdere vil derfor fortsat have deres arbejdsgang i Edlunds nuværende kontorer det gamle villakvarter bag Carlsberg i Valby.

KMDs køb af Edlund A/S forventes endeligt gennemført inden for et par måneder, når alle forudsætninger for handlen er på plads, herunder godkendelse fra konkurrencemyndighederne.