KMD-frontfigur render med årets kvindelige lederpris

Topchef Eva Berneke håber at kunne inspirere flere kvinder til at vælge en karriere og et topjob - eller bare nogle af de andre spændende udfordringer, som IT-branchen mangler hænder til.

Eva Berneke, som i lidt over to år har stået i spidsen for IT-giganten KMD (det tidligere Kommunedata), er kåret som årets kvindelige leder af IT-Branchen. Arkivfoto: Liselotte Sabroe, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det handler ikke om at få kvinder ind men om at få de dygtigste og absolut bedste - og det har så ofte vist sig at være kvinder. Det er jeg glad for at se.«

Sådan siger modtageren af IT-Branchens nye pris »Årets kvindelige leder«, Eva Berneke, der er administrerende direktør for IT-giganten KMD, det tidligere Kommunedata.

Hun blev torsdag eftermiddag den anden modtager af prisen, der blev uddelt på IT-Branchens Lederdøgn, hvor topledere fra hele landet samles. Prisen hædrer en kvinde, der har vist særlige forretnings- og karrieremæssige resultater i IT-branchen og er en rollemodel for andre kvinder.

Talent og gå-på-mod baner vejen

»Eva Berneke har siden sin karrierestart vist stærke forretningsmæssige resultater og været en stor rollemodel for kvinder, der gerne vil gøre karriere i IT-branchen. Eva har vist, at talent og gå-på-mod baner vejen for en spændende karriere, og at det er muligt at nå meget langt med den rette indsats,« sagde Cecilia Bonefeld-Dahl, formand for IT-Branchen og selv mangeårig forkæmper for flere kvinder i topjobs.

Eva Berneke blev i marts 2014 topchef i KMD, da hun forlod TDC-koncernen, hvor hun var i mange år.

»Jeg er enormt stolt - og lidt overrasket - over at få prisen. Men det er et dejligt lyspunkt at få et sådan klap på skulderen. Nogle gange oplever man i min position stormvejr, og selv om det er derfor, at man sidder der, er det rart, at nogen siger, at det ikke er så dårligt kæmpet igennem. Jeg håber, at prisen kan være med til at sætte fokus på, at kvinder også skal have lyst til lederstillinger og til at klare noget mere,« siger Eva Berneke.

»Det er et valg«

Hun har i sin karriere ofte været trukket frem som en af de tidligere få, kvindelige topledere i teknologiverdenen.

»Det er et valg. Man skal vælge noget til. Man skal vælge karrieren - og jeg har stadig kun 24 timer i døgnet, så der er andre ting, som man ikke når. Det skal man have det godt med og kunne stå ved og samtidig ryste den dårlige samvittighed af og sige, at der så er andre ting, som gør én til et gladere menneske. Samtidig skal ens valg virke, ellers bruger man for meget energi på det. Man skal stå lidt fast i skoene. Men det er vigtigt, at nogen står frem og siger, at det er et tilvalg, der er OK. Især de seneste 10-15 år har mange sagt, at det ikke er et tilladeligt tilvalg. Men det er faktisk et tilvalg, som man godt kan tillade sig. Det er vigtigt for samfundet, der bruger enormt mange penge på at uddanne dygtige mennesker. Derfor skylder vi at bruge dem så godt som muligt, og det skylder vi også den næste generation,« fastslår Eva Berneke.

Hun mener selv, at KMD har »en fornuftig andel« af kvindeligt ansatte.

»Vi har 30-40 procent kvinder og desuden en god gruppe af kvindelige ledere og også en gruppeledelse med en stor andel af kvinder. Det er ikke helt så fint i branchen som helhed, men man må jo begynde hos sig selv. I virkeligheden handler det mere om diversitet. Det giver de største mulighedsrum. Det giver bedre talent, hvis man fisker i hele søgen - ud fra kvinder, etnicitet o.s.v. - end blot i en del af den. Og måske kunne en opgave løftes af en nordmand eller svensker, for de behøver ikke at kende alle danske kommuner. Vi savner dygtige hoveder - både mænd og kvinder -, der gerne vil arbejde med IT og digitalisering, og jeg tror, at der vil blive skabt mange forskellige, spændende jobs, ikke kun som direktører men også som eksperter - og måske jobs, som vi ikke kender i dag, f.eks. som »datadykker«. Jeg håber da, at mange vil synes, at det kunne være sjovt at kaste sig ud i,« siger KMD-topchefen.

Bedre beslutninger med andre synspunkter

Hun vælger bevidst at gøre sin ledelse så bred som muligt.

»Jeg elsker at have en meget forskellig ledergruppe. Selvfølgelig har jeg min egen profil og mine blinde vinkler. Derfor gør jeg mig umage med at finde nogen, der ikke tænker som mig og har et andet syn på tilværelsen - både mænd og kvinder. Det giver nok lidt længere diskussioner, men det giver bedre beslutninger hele vejen rundt,« siger Eva Berneke.

Har det betydning for, hvem der søger job hos jer, at I gør sådan?

»Der er noget med rollemodeller. Hvis man kun har en enkelt rollemodel og måske ikke synes, at Eva er, som man ser sig selv, så er der måske også Helle og Lisbeth - og Søren og Jesper. Med forskellige rollemodeller ser man, at der ikke kun findes én formel for, at det kan lykkes. I min karriere har jeg sjældent fundet kun én rollemodel, som det er spændende at kopiere. Jeg har fundet noget hos flere,« siger Eva Berneke.

Prisen til Eva Berneke er uddelt i samarbejde med IT-Universitetet. Den blev uddelt første gang i 2015, hvor medstifteren af den succesrige løbeapplikation Endomondo, Mette Lykke, fik den overrakt. Den består af et diplom, æren og en bestyrelsesuddannelse fra Bestyrelsesakademiet, som er et samarbejde mellem Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet og advokatfirmaet Plesner.

IT-Branchens 320 medlemsvirksomheder tæller omkring 90 procent af den danske IT-verden.