KMD-boss i åbent slagsmål med sine største kunder: Det er en »koordineret« og »urimelig« kritik

KMDs topchef, Eva Berneke, tager bladet fra munden og slår tilbage mod KL og ATP. Samtidig truer de 98 kommuner, der er KMDs største kunder, med en fyreseddel til IT-leverandøren efter utallige forsinkelser på nye IT-systemer.

KMD-direktør Eva Berneke har indtil nu holdt sig ude af den offentlige strid med sine kunder. Men nu har hun fået nok, og omtaler ganske opsigtsvækkende bl.a. kunderne som »modpart«.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Det er et opsigtsvækkende slagsmål, der nu udfolder sig for åbent tæppe. Efter i månedsvis at have prøvet at tie sagerne ihjel er bægeret løbet over for KMDs topchef Eva Berneke. Nu slår hun tilbage og får lidt luft efter måneders opsparede frustrationer, hvor både staten, kommunerne og ATP har tæsket på IT-leverandøren og varslet søgsmål for over en milliard kr.

»Vi har afholdt os fra at kommentere, fordi vi helst vil have dialogen direkte med vores kunder. Men når de bruger pressen meget aktivt, føler vi også at det er på tide at sige noget. Vi er meget kede af de forsinkelser og vi påtager os meget gerne vores del af ansvaret, men de skyldes ikke alene KMD. Det ville klæde vores modpart også at tage deres del af ansvaret,« siger Eva Berneke og udstiller med ordvalget den situation, som KMD er kommet i, hvor kunderne bliver set som en modpart.

Kritikken fra Kommunernes Landsforening (KL) og ATP går forenklet på, at KMD (det tidligere Kommunedata) bevidst forhaler færdiggørelsen af nye IT-systemer for i mellemtiden hver måned at få millionindtægter i kassen på gamle KMD-systemer, som kommunerne og ATP ikke kan undvære.

I flere måneder har KMD taget imod slag uden at slå igen, og det skyldes, at der foregår en forhandling, siger Eva Berneke.

»Det her handler bl.a. om, at KL gerne vil have en bedre pris på de gamle systemer, men det er en pris man selv fastsatte tilbage i 2009, da KL solgte KMD. Det er det, der støjer rigtigt meget,« siger Eva Berneke og kalder hele situationen »ulykkelig«.

»Der er ikke nogen, der ønsker sig sådan en periode, hvor ens store kunder forhandler gennem pressen og udtaler sig om alle mulige dårligdomme om ens leverancer på et urimeligt grundlag. Vi har i samme periode haft en meget konstruktiv dialog med de selvsamme kunder. Men vi har da flere hundrede projektfolk siddende, som spørger sig selv, hvad det lige er, der sker i medierne,« siger Eva Berneke.

»Selvfølgelig er det en katastrofe«

KMD henter 57 procent af sin omsætning, som i 2015 år løb op 2,9 milliarder kr. fra kommunerne.

KMD-topchefen ser den offentlige og hårde kritik som »et koordineret angreb« fra de store kunder, og det er en urimelig kritik, de fremkommer med.

»Vi kan helt blankt afvise, at der er nogen form for spekulation i de forsinkelser i system­udviklingen, som det påstås. Det har ingen gang i virkeligheden, og det er en ganske urimelig anklage,« siger Eva Berneke og peger på, at det ikke er ualmindeligt, at et IT-projekt bliver forsinket.

»Selvfølgelig er det en katastrofe, at et offentligt IT-projekt er over syv måneder forsinket, og det er vi rigtigt kede af, men det er jo altså ikke første gang i verdenshistorien at et offentligt IT-projekt er kommet en lille smule for sent ud af skoven. Det, der gør, at de meget store overskrifter kommer frem fra både KL og ATP, er, at man satte sin egen pris tilbage i 2009, som man så skal betale i længere tid,« siger Eva Berneke.

En »klokkeklar« aftale

Men I har vel lovet for meget, hvis I ikke kan nå det inden for den tidsplan, I selv kom med, da I vandt udbuddet?

»Hvis vi tager eksemplet med folkepen­sionssystemet, så står det meget klart i kontrakten, at Udbetaling Danmark (som hører under ATP, red.) ikke har leveret det, de skal. Det står klokkeklart i kontrakten, at hele afklaringen af regelgrundlaget skal komme fra dem. Det skulle have leveret for ganske lang tid siden og er stadig ikke leveret. Skulle vi have regnet ind i vores oprindelige udbud, at Udbetaling Danmark ikke kendte regelgrundlaget på folkepensionen? Det kan man argumentere for. Men det lovede de jo i udbudsmaterialet, så i vores bog er det et delt ansvar, og der har Udbetaling Danmark en meget stor del af ansvaret,« siger en frustreret Eva Berneke.

KMD-bossen kommer på banen, efter at Rødovres borgmester, Erik Nielsen (S), der er formand for kommunernes IT-forhandlingsselskab Kombit, igen strammer retorikken over for KMD. Kombit giver nu KMD en allersidste chance, ellers er der en fyreseddel på vej, når der torsdag er repræsentantskabsmøde i Kommunernes Landsforening.

»Plan B er sat i gang, nemlig at vi stopper her og får en alternativ leverandør til at lave systemet og opsige kontrakten med KMD. Det kommer til at tage tre-fem måneder længere og kan blive dyrere, men vi kan ikke vente måned efter måned. Det koster kassen for hver måned, de forhaler. Derfor vil jeg melde, at vi nu tager de sidste drøftelser med KMD, ellers sætter vi plan B i gang,« siger Erik Nielsen til Berlingske.

En ny leverandør vil betyde, at de 17 monopolsystemer, der skal udskiftes til moderne IT, som ikke er låst til en bestemt leverandør, »skal gøres mere håndholdt«, som han siger, og det vil tage længere tid.

KLs bestyrelse gav i december opbakning til at stramme retorikken over for KMD, som kommunerne i december 2008 solgte til den svenske kapitalfond EQT og pensionskassen ATP, der i 2012 solgte det videre til den amerikanske kapitalfond Advent.

»I december lovede KMD, at nu holdt tidsplanen. 7. januar fik vi så en ny melding om, at det først bliver til efteråret. KMD er et stort selskab, og vi har aldrig prøvet før, at man laver en aftale med nogen, der ikke leverer. Det er helt urimeligt, at en amerikansk kapitalfond har sugerøret direkte nede i skatteborgernes lommer,« siger Erik Nielsen.

»Jeg har aldrig set noget lignende«

Erik Nielsen understreger, at der også er komplikationer med andre, store selskaber, som leverer ny IT til kommunerne.

»Men dem løser vi. Jeg har aldrig set noget lignende som her. KMD har jo dygtige folk ansat. Det er kun et spørgsmål om, hvilke opgaver de bliver sendt til at løse. Derfor er KL i gang med at få kommunerne til at melde ind, hvor meget engagement de har med KMD på andre områder, for at få et overblik,« siger Kombit-formanden.

ATP venter på IT-systemet Social Pension, som er 15 måneder forsinket. Pensionskassen truede i sidste uge med at ophæve kontrakten og kræve en trecifret millionerstatning. Kommunerne har også selv slået fast, at KMD risikerer en retssag, hvis de må ophæve kontrakten.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) sendte i september en stævning mod KMD med krav om en erstatning på 692 mio. kr. for inddrivelsessystemet EFI, som i 2015 blev lukket ned.

LÆS MERE