Klumme (kønsracistisk måske): Hjertelig velkommen, Dominique

Indrømmet, denne klumme forskelsbehandler. Kønsracistisk vil nogle måske mene.

Den tidligere topchef for Coca-Cola Europe, Dominique Reiniche, indtager snart formandsposten i den danske enzymkoncern Chr. Hansen Holding.  Arkivfoto: Eric Piermont/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC PIERMONT

Anledningen er, at det børsnoterede selskab Chr. Hansen Holding ser ud til at få en kvinde på formandsposten, når generalforsamlingen i selskabet løber af stablen 29. november i hovedkontoret i Hørsholm. Det er i hvert fald, hvad hovedaktionærerne vil, heriblandt Novos pengemaskine Novo Holdings, der ejer 26 procent.

Ny formand ser ud til at blive den franske kvinde og nuværende næstformand i Chr. Hansen, Dominique Reiniche. Og det er her, at forskelsbehandlingen kommer ind i billedet. Havde den nye formand i Chr. Hansen været en mand, havde jeg næppe følt anledning til at beskæftige mig med det på denne plads.

Det er normen. Formandsposter i dansk erhvervsliv er med yderst få undtagelser forbeholdt mænd. Faktisk er det vistnok første gang overhovedet, at en kvinde overtager formandsrollen i et stort dansk børsnoteret selskab. Det er nye tider, det er værd at markere.

Spørgsmålet er, om den 63-årige Dominique Reiniche kan være den rollemodel, som kan være med til at bryde normerne også i den del af det tunge erhvervsliv. Om hun overhovedet har lyst til at optræde som den rollemodel, eller om hun »bare« har lyst til at udfylde sin rolle som formand i Chr. Hansen.

Hun har haft forskellige lederposter i store selskaber som Coca-Cola og Procter & Gamble, og hun sidder i dag på en lille håndfuld menige bestyrelsesposter i forskellige selskaber i Europa. Tidligere har hun været nævnt som hørende til blandt de 50 mest magtfulde kvinder i verden. Så Dominique Reiniche må siges at have erfaring med at »bryde ind« på mænds domæner.

Personligt mener jeg dog ikke, at hun er forpligtet på kvindekønnets vegne til at optræde som rollemodel. Hvis det ikke falder hende naturligt. Den rolle skal selvfølgelig spilles på ærlig og oprigtig vis.

Jeg kender ikke Dominique Reiniche og ved ikke, om og i givet fald hvor meget hun har lyst til at deltage i den offentlige debat. Et godt gæt er, at vi hører fra hende én gang om året, nemlig når formandsberetningen skal aflægges på generalforsamlingen og da alene om ingrediensforretningens økonomiske ve og vel.

Bliver hun ikke den længe ventede og udadvendte rollemodel for kvinder på vej op i erhvervslivet og ind i de hellige haller i bestyrelserne, kan hun blive den »banebryder«, der åbner øjnene for de nomineringskomiteer, konsulentfirmaer og andre, som hyrer erhvervsfolk ind i de danske bestyrelser. At det altså ikke er farligt at gøre en kvinde til formand.

Kvinder i erhvervslivets top er et ømtåleligt emne i Danmark, hvilket hurtigt kan tænde en hidsig debat. Alle store virksomheder har officielt en politik om en mere ligelig fordeling af og rekruttering til de mest magtfulde poster i erhvervslivet. I virkelighedens verden sker der dog ikke så meget. I bedste fald er det stilstand, i værste fald tilbagegang. Nogle vil mene, at kvinderne selv ikke presser nok på.

Få er kvinderne på topchefposterne i erhvervslivet, og endnu færre er kvinderne på formandsposterne. Tættest på kommer Lone Fønss Schrøder, som har flere formandsposter på sit CV – allesammen dog i udlandet. Herhjemme kommer Agnete Raaschou-Nielsen tættest på med sin næstformandspost i Novozymes. Det er så stort set det.

Så hvad enten hun vil det eller ej, er Dominique Reiniche en kærkommen fornyelse på de bonede gulve i erhvervslivet. Herfra skal lyde et hjerteligt velkommen, Dominique.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator