Kludrede i containerkøb

Smutter. Det tværkommunale Renosyd I/S måtte i september sidste år sluge et erstatningskrav på 100.000, efter at have fejlet på et væld af punkter under indkøbet af flere tusinde affaldsbeholdere.

De var fire kommuner om at gennemføre udbuddet. Men det lykkedes dem at begå en lang række brølere og ulovligheder.

Renosyd, der er ejes af Hørning, Odder, Ry og Skanderborg kommuner, skulle bare indkøbe affaldscontainere, men de fik ikke anført hvor mange i deres meget uklare udbudsmateriale, de gjorde forskel på tilbudsgiverne flere gange, der blev brugt en ulovlig klausul og så afbrød de aftaler uden hjemmel.

Det fremgår af en afgørelse fra Klagenævnet for Udbud i september 2006 .

Renosyd afviste de fleste klagepunkter under sagen. Blandt andet ville det fælleskommunale selskab ikke erkende, at beskrivelsen af dét som Renosyd ønskede at købe (udbudsbetingelserne) var uklar og at Renosyd gjorde forskel på tilbudsgiverne. Men Klagenævnet for Udbud gav alligevel klageren, den forsmåede tilbudsgiver Joca Tranding A/S ret i landt de fleste de af 30 kritikpunkter; der blev fremhævet under sagen.

Udbudsadvokat Troels Wenzel Jørgensen, Selskabsadvokaten, nikker genkendende til de problemer, der omtales i sagen.

- Kommuner ved ofte ikke hvad de vil have, når de sender en opgave i udbud. Eller også har de lagt sig fast på en hel bestemt leverandør eller produkt fra starten af, siger Troels Wenzel Østergaard og påpeger at begge dele er i strid med reglerne.

I sagen blev Renosyds kontrakt med leverandøren Homos Aps blev annulleret og Juno Trading blev tilkendt en erstatning på 100.000 kroner. Der verserer nu retssag om erstatningssummens størrelse og Joca Trading, der fortsat er i et leverandør/kundeforhold til Renosyd, er netop solgt til ny ejer.