Kloakker og brugerhjælp skal fjerne sorte huller

Alle midler tages i brug for at forbedre mobil- og internetdækningen i Danmark. København åbner snart sine kloakker, og TDC vil med ny mobilapplikation kortlægge, hvor der er problemer.

Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere

Ordentlig mobil- og internetdækning i hele Danmark har aldrig tidligere været så voldsomt i fokus som nu. Nu vil også kloakker blive taget i brug, ligesom mobilbrugerne selv skal hjælpe med at rapportere om dårlig dækning.

I København melder kommunen nu klar til at åbne kloakkerne.

»Både kommunen og københavnerne er trætte af, at man konstant graver i byen. Derfor har vi talt med Hofor (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, red.) om at bruge kloakkerne til at rulle bredbånd ud i. Hofor er netop nu i dialog med Naturstyrelsen for at få lov. Så vil alle, der vil rulle fiberkabler ud, kunne gøre det. Vi giver ikke retten til ét bestemt selskab. Og så behøver man ikke at grave byen op,« sagde Mikkel Hemmingsen, administrerende direktør for Københavns Kommune, tidligere på ugen på Tele 2015, Danmarks største telekonference.

Telebranchen kalder det en god idé.

»Hvis det kan spare dyre graveomkostninger, kan det klart flytte grænsen for, om man kommer ud i et område eller ej. Nu udfører vi et pilotprojekt i København, for der er et barskt miljø i kloakken. Men vi er med på at finde løsninger, og der er ingen tvivl om, at der skal offentligt-privat samarbejde til for at nå ud til alle,« siger Jakob Willer, direktør i brancheorganisationen Teleindustrien.

TDCs topchef, Carsten Dilling, oplever en ændring af situationen herhjemme.

»Det danske telemarked flytter sig ganske meget i disse måneder. Der sker et tydeligt skift fra kun priskrig, hvor alle hamrer løs på hinanden for at komme med det billigste abonnement. Fokus flytter fra priskrig og dækning til også at handle om at sikre teleinvesteringerne i den førende infrastruktur i Danmark. Alle fire selskaber (TDC, Telenor, Telia og »3«, red.) praler med Danmarks absolut bedste mobilnet, og TDCs net blev for en måned siden vurderet som verdens bedste datanetværk, så Danmark må være ganske godt bestykket,« mener han.

TDC har fået Youtube-filmvisning.

»For et år siden viste Teknologisk Instituts måling, at Telenor var bedst i test, mens TDC lå i en den dårlige ende. Det var dramatisk læsning for en stor mobilspiller. Nu har vi investeret fire milliarder kroner i at opgradere netværket og skulle gerne have noget for pengene. Resultatet viser, at ingen er markant bedre på taledækning, men at TDC på datadelen er meget, meget stærkere end de øvrige mobilnet, hvilket vi er glade og stolte af,« siger Johan Kirstein Brammer, direktør for alle TDCs privatkunder.

Han understreger, at »vi har ikke et perfekt netværk«. Og selv om TDC nu kan give 99,5 procent af befolkningen udendørs mobildækning, kan der stadig være problemer med lavere hastigheder og mistede opkald. Derfor sætter TDC 100 ekstra mobilmaster op i år og lancerer samtidig en mobilapplikation til Android og iOS (men ikke Windows), TDC Netperform, hvor TDC-kunderne med et tryk på knappen kan måle deres mobildatahastighed her og nu. Oplysningerne om hastighed og sted sendes anonymiseret til TDC, så dækningen i problematiske områder kan forbedres.

»Mobilnettet bruges i stigende omfang til underholdning på tværs af skærme og situationer, og en helt ny Epinion-analyse for TDC viser, at danskerne prioriterer et stabilt netværk, god dækning til samtaler og god netdækning højest af alt. Prisen er også med på ønskelisten – men længere nede,« siger Johan Kirstein Brammer.

TDC har nu 3.400 master og udvider i år med 100 mere, mens Telia og Telenor, som i december afsluttede sammenlægningen af deres danske mobilnet, har 4.150 master. De tre og »3« har alle netop opgraderet deres net, så der er bedre dækning og større kapacitet.

Telia og Telenor vil 19. august få EU-Kommissionens udmelding om, hvorvidt de blot kan slå sig sammen i Danmark, som de ønsker, eller om de skal opfylde bestemte krav, inden det kan ske.

LÆS MERE