Kloakinspektion på verdensplan

Leif M. Jensen A/S i Glostrup er en innovativ transportvirksomhed , der har sikret en tilpasning til øgede kundebehov, ikke mindst i forbindelse med renovering af kloaker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rotterne på billederne er ikke fra biologitimen i folkeskolen – det er billeder fra verden lige under os – fra kloakkerne.

Billederne er taget af vognmandsfirmaet Leif M. Jensen A/S i Glostrup i deres daglige arbejde med at registrere kloakledningers tilstand. Virksomheden er netop blev nomineret som én af virksomhederne til Årets Transport Virksomhed 2008 – som kandidat for Storkøbenhavn.

Leif M. Jensen er stiftet i 1942 med speciale i kørsel med tørv for kommunerne under krigen, men i dag er den en virksomhed med opgaver i hele verden i registrering og reparation af kloakledninger.

Man har ud over hovedafdelingen på Sydvestvej i Glostrup afdelinger i Gilleleje, Holbæk, Jægerspris, Liseleje, Næstved og Nykøbing F. Vognparken består af 32 slamsugere, 12 TV-overvågningsbiler og seks kloakreparationsvogne bl.a. til opgravningsfri renovering samt en række gravemaskiner.

Leif M. Jensen har endvidere 50 procent af aktierne i det nordjyske vognmandsfirma NKI, Aalborg, der i øvrigt vandt den første ÅTV konkurrence. NKI har afdelinger i Randers, Vejle og i Skive. Som Leif M. Jensen A/S har NKI kloakarbejde, slamsugning/højtryksspuling og har desuden ekspertise i sandopsugning og tørsugning. Dertil kommer NKI’s sandvaskningsanlæg – og Leif M. Jensens arbejde med TV-overvågning udføres også hos NKI.

SammenlægningKommunesammenlægningen i 1998 betød en stor omvæltning for transportvirksomheden Leif M. Jensen i Glostrup. Pludselig stod de nye storkommuner med et virvar af mangelfulde optegninger af kloaknet fra tekniske forvaltninger i de hedengangne småkommuner.

Hos Leif M. Jensen havde indehaver og direktør Anker M. Jensen, der gik ind i sit fars firma i 1962, set mulighederne i sammenlægningen og var gearet til at løfte opgaven med en inspektion af kloakerne. Materiellet havde man fået anskaffet, og man havde udviklet en ekspertise – men for kommunerne var arbejdet ikke optimalt. Det var bare det sædvanlige.

Kommunerne havde ansat konsulenter til at checke rapporterne – men rapporterne var ikke fyldestgørende. Hos Leif Jensen udviklede man derfor et system, hvor man tilpassede systemerne til hvad kommunerne kunne ønske – og det betød, at man fra Leif M. Jensens side kunne spare kommunen for både tid og penge.

Hvor man før afleverede 20 ringbind med resultaterne fra en undersøgelse af 20 km kloakledninger, giver man kommunen et USB-stik - med alle oplysninger efter GIF-systemet (Geografisk Informationsssystem) inklusive videooptagelser, så det er lige til at gå til for entreprenøren, som efterfølgende skal udbedre skaderne. Kloakkerne er inden optagelserne spulet rene af et team, der kommer forud for TV-holdet.

Sparer store beløbOpgaven koster måske kommunen 100.000 kroner, men her sparer man konsulentbistand til måske det dobbelte - og kvaliteten er så god, at man efter have efterset 80 kilometer kloak i en nordsjællandsk kommune, kun havde 14 fejl. Et andet firma i branchen, der havde fået andre 80 kilometer at kontrollere, havde 10.000 fejl – og så løste Leif M. Jensen opgaven på 66 dage, hvor det andet firma brugte 200 dage.

Det er nok forklaringen på, at Glostrup virksomheden til dato altid har været indbudt og godkendt til prækvalifikationsrunder. Man er blandt andet i gang med 450 - 900 kilometer kloakledning i den nye Guldbordsund Kommune. Kunderne er i dag ikke så prisfikserede, når der er tale om specialopgaver. Før var 99,9 procent det – nu mellem 20 og 40 procent.

Anker M. Jensen lægger heller ikke skjul på, at man nok er den dyreste i branchen – men at man til slut ofte er 50 procent billigere end andre herhjemme Fordi man er hurtig og har det rigtige udstyr – og veluddannede medarbejdere, der kender ordet disciplin.

FamilieforetagendeAnker M. Jensens døtre Helle og Lykke er med i firmaets ledelse. Så generationsskiftet er også på plads. Svigersønnen Lars Møller er også med i ledelsen. Der er i dag knap 100 medarbejdere.

Et langvarigt samarbejde med COWI koncernen har ført til opgaver i blandt andet Thailand, Rusland, de baltiske lande og vores nabolande. Skal arbejdet udføres med eget materiel, skal det være i kørselsafstand fra Danmark. Senest har man opgaver på Øland. Man har dog også givet konsulentbistand via DANIDA til undervisning.

Anker M. Jensen var i 2000 på studietur i USA – og kom hjem med visioner, der har fået firmaet op i det høje gear. Især omkring totalløsninger og kvalitet. Selv om TV overvågning af kloaksystemer er blevet selskabets varemærke, arbejder man stadig med slamsugning/højtryksspuling, med reparation af kloaksystemer, arbejde med opgravningsfri renoveringer og andre entreprenøropgaver - og så har man egen IT-afdeling.

Anker M. Jensen var i øvrigt tidligere formand for Dansk Transport og Logistik.