Klimaforandringer sætter produktionen af øl i fare – bliver både dyrere og dårligere i fremtiden

Eksperter siger, at kvaliteten vil fortsætte med at falde, hvis landmændene ikke tilpasser sig højere temperaturer som følge af klimakrisen. 

De gyldne dråber er truet af klimaforandringer.  Søren Bidstrup

Videnskabsmænd advarer om, at klimaforandringer allerede ændrer smagen og kvaliteten af øl. Og om få år kan de gyldne dråber tilmed blive dyrere. 

Det skyldes, at global opvarmning påvirker mængden og kvaliteten af humle, som er en nøgleingrediens i de fleste øl. Det viser en ny undersøgelse publiceret i Nature Communications.

Som konsekvens bliver producenterne nødt til at tilpasse deres bryggemetoder, skriver The Guardian.

Forskere forudser, at humleudbyttet i europæiske dyrkningsområder vil falde med 4-18 procent i 2050, hvis landmændene ikke tilpasser sig varmere og mere tørt vejr, mens indholdet af alfasyrer i humlen, som er det, der giver øl deres karakteristiske smag og lugt, vil falde med 20-31 procent. 

Øl er den tredjemest populære drik i verden efter vand og te. Og i de seneste år er efterspørgslen efter humle af høj kvalitet blevet større som følge af en stigende interesse for specialøl med stærkere smag. 

Men klimakrisen sætter produktionen i fare, konstaterer The Guardian på baggrund af undersøgelsens resultater og udtalelser.

Forskerne, hvoraf de fleste kommer fra Global Change Research Institute ved det tjekkiske videnskabsakademi, har fundet et »betydeligt produktionsfald« af humle flere steder i verden efter at have undersøgt produktionen i perioderne 1971-1994 og 1995-2018.

Slovenien havde med 19,4 procent det største fald i det gennemsnitlige årlige humleudbytte.

Og hos den næststørste humleproducent i verden, Tyskland – som årligt byder seks millioner ølelskere velkommen i sine telte til Oktoberfesten – er humleudbyttet faldet med 19,1 procent. 

Forskerne har vurderet effekten af ​​fremtidig opvarmning og har fundet, at humleudbyttet inden 2050 vil falde 4,1-18,4 procent sammenlignet med gennemsnittet fra 1989-2018, hvis man ikke træffer foranstaltninger for at tilpasse sig. 

Det vil føre til et behov for større investeringer for at sikre den samme kvalitet som i dag – og dermed vil øl blive dyrere.