Klimaaftale får ingen betydning for dansk olieproduktion

En global klimaaftale er kommet i hus i Paris. Det får dog ingen betydning for den mængde af olie, som Danmark pumper op af Nordsøen, lyder det fra regeringen.

Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af Parisaftalens øgede ambitioner om at holde verdens temperaturstigning »et godt stykke under 2 grader« slår den danske regering fast, at der på ingen måde skal lægges begrænsninger på, hvor meget olie og gas, der skal pumpes op af den danske undergrund.

Det oplyser Lars Christian Lilleholt (V), Energi, Forsynings- og Klimaminister, til Dagbladet Information i en skriftlig besvarelse.

Ministeren mener nemlig ikke, at Danmark kan påvirke den globale udvikling på området.

»Den danske nordsøproduktion er i den store sammenhæng marginal. Det er uden hold i virkeligheden at tro, at vi fra dansk side kan påvirke udbudssiden af de globale markeder for fossile brændsler ved at trække vores egen marginale produktion.«

Ministeren påpeger også, at de fossile brændsler i den danske undergrund er mange penge værd.

»Siden produktionen af olie blev indledt i 1972 til og med 2014 har staten haft indtægter fra olie- og gasaktiviteterne i Nordsøen svarende til 404 mia. kr. Det har gennem tiden været et vigtigt bidrag til finansieringen af vores velfærdssamfund. Selv om produktionen fra Nordsøen har været faldende det seneste år, er der stadig tale om et betydeligt bidrag til statskassen hver eneste år,« siger han.

Det har længe været kendt, at en vis portion af verdens olie og gas, som allerede er fundet og er rentabel, skal efterlades i undergrunden, hvis den globale opvarmning skal holdes under to grader.

Ifølge Katherine Richardson, der er formand for den tidligere Klimakommission og professor i marinbiologi ved Københavns Universitet, vokser andelen af fossile brændsler, der skal efterlades i jorden, som konsekvens af klimaaftalen fra Paris.

Den vurdering er Torben Chrintz, videnschef i Concito, enig i. Han tilføjer, at Danmark er et af de lande, som må forventes at gå forrest.

»Er der nogen, der skal efterlade de fossile brændsler i undergrunden, må det nødvendigvis være de rige lande såsom Danmark, Norge og Storbritannien. Det må være de fattige lande, der skal have lov til at realisere størstedelen af deres værdier, før verden er helt omstillet. Alt andet ville jo være helt urimeligt,« siger han til Dagbladet Information.

Torben Chrintz mener dog, det har mere »politisk gang på jord« at få en global eller regional afgift på CO2 end at beslutte, hvor stor en portion af vores fossile brændsler, vi skal efterlade.