Klimaændringer vil koste i forsikringer

Forsikringsselskaberne må regne med mellem 25 og 50 procent stigning i skadeudgifterne frem til 2020, mener koncernchef i Trygvesta Stine Bosse.

Foto: Bax Lindhardt.
Læs mere
Fold sammen
LONDON. Fremtidens klimaændringer som følge af global opvarmning på grund af øget udslip af CO2 vil give forsikringstagerne en betydelig ekstraregning, mener topchefen i Nordens næststørste forsikringsselskab, TrygVesta, Stine Bosse.

Hun er ikke bleg for at sige, at de danske forsikringsselskaber må imødese en milliardregning de kommende år, hvis de skal dække skader for kunderne, når hustage blæser af, bygninger braser sammen og vand trænger ind i kældre eller oversvømmer hele byområder som i Greve for et par år siden. Og i sidste ende er der kun kunderne til at betale, for forsikringselskaberne skal også tjene på forsikringer.

Stine Bosse peger på, at Danmark ligesom resten af verden i stigende grad må regne med mere ekstremt uvejr med alt fra voldsomme storme og kraftige regnskyl til oversvømmelser.

»Det bliver meget dyrere for husejere, landmænd, virksomheder og alle andre at tegne forsikringer, dvs. bygnings- og bilforsikringer,« siger koncernchef Stine Bosse.

25-50 pct. stigning
Klimaforandringer får en betydelig effekt over lang tid på udviklingen i verdensøkonomien. Sådan lød det dystre budskab fra topchefer fra 80 af verdens største forsikringsselskaber i London i går.

Her præsenterede den globale sammenslutning af forsikringsselskaber The Geneva Association en rapport om forsikringsindustrien og klimaændringer. Stine Bosse er et af de prominente medlemmer af bestyrelsen.

Alene i Danmark dækker forsikringsselskaberne udgifter i forbindelse med tingskader, først og fremmest skader på bygninger som f.eks. stormskader, men også bilskader for i alt ca. 15 milliarder kr. om året. TrygVesta har en andel af det på cirka tre milliarder kr.

»Mit bud er, at udgifterne som følge af bl.a. storme, regnskyl og indtrængen af vand vil blive øget med et milliardbeløb. Forsikringsselskaberne må regne med mellem 25 og 50 procent stigning i skadeudgifterne frem til 2020. I rene udgifter til at få udbedret skader – dvs. udgifter til materialer og lønninger – er der tale om, at vi i den danske forsikringsbranche må altså af med milliardbeløb,« siger Stine Bosse.

Svimlende beløb
På globalt plan dækker forsikringsselskaberne årligt udgifter for et svimlende beløb i omegnen af 3.736 milliarder kr., viser tal fra Swiss Re.

TrygVestas koncernchef kan dog ikke på stående fod sige, hvor meget f.eks. en bygningsforsikring hos TrygVesta til en privatbolig, en erhvervsbygning eller et landbrug typisk vil stige, men især landbruget vil blive ramt.

»Det skal vi lige hjem og regne på,« siger Stine Bosse.