Klimaændringer kan give boom i sommerhusudlejning

Får Danmark flere solskinstimer, højere temperaturer og mindre regn om sommeren, sådan som nye beregninger viser, vil det sætte mærkbart skub i sommerhusudlejningen.

Læs mere
Fold sammen
At de danske somre i fremtiden vil være kendetegnet ved op til 25 procent mindre nedbør og flere varme dage over en større del af året, sådan som nye beregninger fra genforsikringsselskabet Munich Re viser, er noget, der kan give kø i sommerlandet.

Det mener Feriehusudlejernes Brancheforening (FB). For solskin og godt vejr er nemlig altafgørende for udlejningen af de danske sommerhuse:

”Vi ved, at der er to ting, der er helt afgørende for udlejningen af de danske feriehuse. Den ene ting er gode prognoser for sommervejret i løbet af foråret. Det andet er, at vejret året før var godt. Kan folk huske, at de sidste år tilbragte en varm og solrig sommer i Danmark, er sandsynligheden for, at de vender tilbage, langt større end når vejret er dårligt,” siger direktør i FB, Carlos Villaro Lassen.

Tyskerne følger vejrudsigten
Langt størstedelen af betalte overnatninger i Danmark foregår i feriehuse. Branchen står alene for 55 procent af de registrede ferie- og forretningsovernatninger, der er i Danmark hvert år.

”Og når folk booker et sommerhus, så forventer de jo, at de kan være udenfor og kan tage på stranden. Derfor ser vi også, at for eksempel bookingerne fra det tyske marked stiger, når vejrudsigten i Nordtyskland er god. Det får de tyske kunder til at tro på godt vejr også i Danmark, hvilket får dem til at vælge Danmark frem for Middelhavet,” siger Carlos Villaro Lassen.

Væk med usikkerhed
Udsigt til mere stabilt varmt og solrigt vejr kan man derfor ikke undervurdere, lyder det fra feriehusudlejerne:

”Hvis klimaforandringerne gør, at man kan eliminere den usikkerhedsfaktor, der jo ellers kendetegner det danske sommervejr, ville det helt klart være en stor fordel for de danske feriehusudlejere. Det er ikke sådan, at vi gnider os i hænderne over udsigterne til globale klimaforandringer. Men vi er da heller ikke blinde for, at et bedre danske sommervejr kan betyde noget positivt for udlejerne af feriehuse i Danmark,” siger Carlos Villaro Lassen.