Klik skal højne IT-sikkerheden i danske virksomheder

Efter flere års udvikling får små og mellemstore virksom­heder nu en hjælpende – og forståelig – hånd til at få styr på deres IT-sikkerhed og undgå hackere og nedbrud.

Rasmus Theede, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, har med afsæt i mange års erfaring fra IT-branchen konstrueret et nemt og nyttigt IT-sikkerhedsværktøj. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Der skal fuldt fokus på ordentlig IT-sikkerhed hos Danmarks mange små og mellemstore virksomheder – og det skal ske på en lettilgængelig og praktisk måde, så det faktisk lykkes at højne sikkerheden.

I dag åbner derfor netstedet www.sikkerhedstjekket.dk, som Erhvervsstyrelsen og Rådet for Digital Sikkerhed i fællesskab har udviklet gennem tre år. Her kan man tage testen og bruge en halv til en hel time på at besvare en række spørgsmål om virksomhedens IT-opsætning. Herefter får man en aktionsrapport med tre-fire ting, der bør gøres noget ved her og nu, beskrevet letforståeligt og med fokus på det helt praktiske.

»Der er rigtigt mange budskaber og holdninger til IT-sikkerhed, og rigtigt meget går på teknik, hvad mange især små og mellemstore virksomheder ikke kan finde ud af – og det kan jeg godt forstå. Derfor er Sikkerhedstjekket.dk gjort lavpraktisk og nem at forstå, og man kan hente en aktionsrapport, som i lægmandstermer beskriver, hvad man skal gøre, og som man kan tage med til sin chef eller leverandør,« forklarer Rasmus Theede, formand for Rådet for Digital Sikkerhed og ophavsmand til ideen bag det nye netsted.

»Det er første gang, at der laves et bredt samarbejde i stedet for at udvikle 50 forskellige initiativer, som ingen ser. Desuden har ingen en økonomisk interesse i Sikkerhedstjekket.dk, kun en reelt faglig interesse i at levere de rigtige svar. Det er altså en slags Svanemærke, som vi står sammen om,« fortsætter han.

Ofte skal der ikke så meget til

Rasmus Theede har arbejdet med sikkerhed i 20 år og har i en årrække været IT-sikkerhedschef hos en af landets største IT-leverandører, KMD. Rådet for Digital Sikkerhed samler forbrugerorganisationer, interesseorganisationer, erhvervslivet og forskerverdenen.

Undervejs i udviklingen af det nye netsted har også politiets eksperter og Forsvarsministeriets Center for Cybersikkerhed været inddraget for at dække bredest muligt i rådene om, hvad der skal til for at holde hackere ude og passe på sine data og systemer.

»Ofte skal der ikke så meget til for at forbedre sikkerheden. Nogle steder er det nok med at tage backup, huske at skifte kodeord eller uddanne medarbejderne. Det afhænger helt af branchen, man arbejder i. Opgaven er at gøre alt så sikkert som muligt,« siger Rasmus Theede.

Sikkerhedstjekket.dk gemmer ingen data og kan bruges helt anonymt.

»Det er vigtigt, at det ikke bliver en døgnflue. Det skal ind under huden. Vi lever i et digitalt samfund, og jeg er ret sikker på, at sikkerheden ikke stopper i morgen ...,« siger Rasmus Theede.

For erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), som Erhvervsstyrelsen sorterer under, er en styrkelse af IT-sikkerheden vigtig for at sikre fremtidig vækst i virksomhederne.

»Det afgørende for fremtiden med at skabe vækst og udvikling for små og mellemstore virksomheder er at gribe digitaliseringens muligheder. Men der er to sider: At udnytte de mange muligheder, som Danmark som gennemdigitaliseret land giver, men også at være opmærksom på, at man er nødt til at sikre en bedre IT-sikkerhed,« siger han.

»Derfor har der været stor efterspørgsel på konkrete værktøjer som hjælp til, hvordan man skal handle og beskytte sine data. Mange har tøvet med for alvor at kaste sig ind i den digitale revolution på grund af spørgsmålet om IT-sikkerhed. Dette er ikke svaret alene, men en begyndelse, der giver redskaber, som kan sikre den helt afgørende større tillid blandt forbrugerne til produkter med mere,« siger Troels Lund Poulsen.

I januar vurderede Center for Cybersikkerhed truslen fra cyberspionage og cyberkriminalitet mod danske myndigheder og private virksomheder som meget høj.