Klaus Riskærs cannabis-klinik skærer ned

Smerteklinikkerne Aps, som bl.a. bruger cannabis i smertebehandling, har droppet bestyrelsen og lejer klinikrum ud på timebasis. En ny akkreditering som privathospital skal nu skaffe patienter, som er henvist fra det offentlige

Klaus Riskær Pedersens familieselskab Reboot  er involveret i medicinsk cannabis på flere ledder. Her arbejder Riskær ved computeren i Uruquay, hvor Reboot er aktionær i en cannabisplantage. Riskær har også startet Smerteklinikkerne i Danmark, som behandler smertepatienter med cannabis. Fold sammen
Læs mere

Det er kun et år siden, at et af Klaus Riskær Pedersens nyeste initiativer så dagens lys, nemlig virksomheden Smerteklinikkerne ApS, som bl.a. anvender medicinsk cannabis i behandlingen af patienter med stærke smerter. En række speciallæger og overlæger investerede i klinikken og trådte ind i bestyrelsen i selskabet, hvor Riskærs familieselskab Reboot er hovedaktionær.

Men nu har har Smerteklinikkerne været på slankekur. Hele bestyrelsen er fratrådt, og samtidig annoncerer Smerteklinikker nu med udleje af klinikrum på timebasis.

Blandt aktionærerne i klinikken er tidligere overlæge Carsten Rygaard, som indtil oktober var bestyrelsesformand. Han forklarer, at Smerteklinikkerne fortsat tror på strategien om at tilbyde alternativ smertebehanding, og understreger, at strømliningen af selskabet er sket uden dramatik.

Det var oprindelig Smerteklinikkernes strategi, at patienterne først skulle have en konsultation os en smertesygeplejerske og så  bagefter en smertelæge. Derfor er klinikken, som har til huse i Klaus Riskær Pedersens familieejendom på Gammel Strand i Københavns Indre By, indrettet med to klinikrum. Men for at spare penge er smertesygeplejersken opgivet, og patienterne kommer direkte ind til lægen. »Derfor har vi et klinikrum i overskud, som vi lejer ud,« forklarer Carsten Rygaard.

Carsten Rygaard er dog optimistisk om Smerteklinikkernes fremtid.

»Vi blev kort før jul akkrediteret som privathospital uden anmærkninger. Det betyder, at vi kan behandle patiener, som får tilskud fra det offentlige til smertebehandling. Det venter vi os meget af, da det er svært at leve af privatpatienter, der selv skal betale for behandlingen,« forklarer han.

Klaus Riskær Pedersen skriver i en SMS, at han ikke kan kommentere på klinikkens driftforhold: »Jeg kan i det hele taget ikke kommentere på flere projekter, hvor vi har minoritetetsaktieposter, men hvor vi ikke er en del af driftsledelsen,« skriver han. Klaus Riskær Pedersens sønner ejer dog ifølge erhvervsdatabasen BIQ mellem 33,34 og 49,99 pct. af aktierne i Smerteklinikkerne via familieselskabet Reboot International Ltd. og er således en betydende aktionær.

Baggrunden for smerteklinikker er, at Lægemiddelstyrelsen har givet en række tilladelser til dyrkning af medicinsk cannabis i Danmark, og flere af selskaberne har også fået tilladelse til at fremstille cannabis-produkter. Lægeforeningen advarer dog deres medlemmer mod at udskrive cannabis, fordi virkninger og bivirkninger ikke er testet tilstrækkeligt.

Klaus Riskær Pedersen har også haft gang i et cannabis-projekt i Uruguay, hvor planterne dyrkes på friland i modsætning til i Danmark, hvor produktionen foregår i drivhuse. Finansmanden har dog været ramt af problemer. Målet var at fremstille 400 ton cannabis ­årligt, men projektet er blevet forsinket af for højt indhold af det euforiserende stof THC i den første testproduktion, som måtte brændes af efter krav fra myndighederne. Cannabis-produktion er udfordrende, og som Klaus Riskær Pedersen har udtrykt det: »Man kan ikke bare gå ud og lave seks ton cannabis og sætte sig ned og ryge en joint i vejkanten.«

Ifølge Berlingskes oplysninger ejer familieselskabet Reboot i dag kun en mindre del af projektet i Uruquay. Det nordsjællandske cannabisselskab Medican, har købt Riskærs sydamerikanske partnere ud af projektet i Uruquay.