Klassisk urmager klar med første smartur

Schweiziske Tag Heuer tilbyder kunderne at kunne bytte tilbage til et traditionelt armbåndsur, hvis de ikke kan med det smarte.

Tag Heuers nye Connected-ur kan holde strøm i et døgn, før det skal lades op. Foto: Tag Heuer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Digitale smarture er ikke automatisk blot endnu en ny dims fra de store teknologigiganter. Den schweiziske urgigant Tag Heuer er klar med sit første smartur med Android, udviklet i samarbejde med internetgiganten Google og chipgiganten Intel.

Prisen er ikke for begyndere: 1.350 euro eller 10.000 kroner. Og noget usædvanligt tilbyder Tag Heuer køberne efter to år at kunne bytte smarturet ud med et ægte armbåndsur i titanium og med mekanisk indre. Man skal bare betale lidt ekstra for muligheden.

Luksusuret kan købes i USA og kommer til Europa om få dage.

Batteri til en dag

Tag Heuer Connected-uret bruger Googles særlige urudgave af mobilstyresystemet Android, Android Wear. Det kan dermed kobles sammen med milliarder af Android-telefoner men også med nyere iPhone-telefoner fra Apple med iOS 8.2 og opefter som styresystem.

Tag Heuer har produceret ure i 155 år og er den første schweiziske urmager, som er klar med et fuldt funktionsdueligt smartur. To andre schweiziske mærker, Breitling og Mondaine, har dog tidligere fremvist mekaniske ure, som trådløst kan kommunikere med smartphonetelefoner.

Apples smartur, Watch, kan købes fra 3.000 kroner og opefter. Den dyreste model står i 17.500 dollars.

Connected-uret har tre digitale urskiver, og det viser hele tiden klokken, modsat andre smarture, som slår funktionen fra for at spare batteri. Connected-urets indbyggede litiumbatteri vil - ligesom de øvrige smarture - skulle lades op efter en dags brug. Der findes en række applikationer til uret, som andre Android-ure ikke har adgang til.

Ikke en konkurrent til Apple

Connectec-uret har fire gigabyte hukommelse og er vandtæt. Når uret ikke har adgang til ens telefon, kan det fortsat vise tiden, bruges som lommeregner og udveksle data, hvis der er en trådløs forbindelse, samt tælle skridt og afspille musik.

Tag Heuers topchef, Jean-Claude Biver, har ifølge det franske dagblad Le Matin Dimanche, forbudt sine medarbejdere at sige, at Apple er urmagerens konkurrent. Han lægger vægt på, at Tag Heuer producerer ure og ikke er Apple. Desuden slår han fast, at Tag Heuer ikke har som mål at sælge millioner af de nye ure.

Til sammenligning sælger Tag Heuer omkring 350.000 almindelige ure om året.

Smarture er ikke blevet det store salgshit, som nogen havde håbet på. Apple har siden lanceringen af sine Watch-ure i april 2015 solgt syv millioner af dem og er dermed det bedst sælgende mærke af alle.