Klar til den store mobilisering

Verdens største mobilmesse åbner på mandag og vil afsløre, hvor giganterne sætter ind – og hvad de har med i de endnu lukkede poser.

Der gøres klar til at slå dørene op for Mobile World Congress, som åbner mandag i Barcelona i det nordøstlige Spanien med mere en 1.900 udstillere fra hele verden. Foto: Alberto Estevez/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maskinernes indbyrdes »snak«, blandt andet på de kommende og endnu datahurtigere 5G-mobilnet, øget kamp om at sætte sig på mobilbetaling, al slags teknologi til at tage på kroppen og så selvfølgelig massevis af nye toptelefoner fra alle de store, som enten skal forsvare deres positioner eller æde sig ind hos konkurrenterne.

Det bliver hovedpunkterne, når verdens største mobilmesse, den årlige Mobile World Congress, mandag morgen åbner i Barcelona i det nordøstlige Spanien. Flere end 1.900 udstillere – hvoraf hver femte nu er fra Asien, en stigning på 34 procent fra 2014 – ventes at indtage de 98.000 kvadratmeter i otte enorme udstillingshaller, som samler stort set alle, der kan krybe og gå – heriblandt alle topchefer fra giganterne – inden for mobilverdenen.

Telefonerne selv er naturligvis i stort fokus. Både sydkoreanske Samsung, der er verdens største mobilproducent, og taiwanske HTC lancerer søndag deres nye topmodeller, henholdvis Galaxy S6 og efterfølgeren til flagskibet One M8, nemlig One M9. LG forventes at stille med den nye topmodel G4, foruden de nyligt lancerede og lidt billigere telefoner. Samsung forventes faktisk at komme med også en Galaxy S6 Edge-model i forsøget på at genvinde tabt terræn fra Apple, hvis iPhone 6 har solgt langt over forventning. Apple selv er ikke med på messen, men kommer til april med sit længe ventede Apple Watch-smartur, som måske – måske ikke – vil betyde et egentligt gennembrud for den såkaldte teknologi til at tage på. Masser af nye smarture, fitnessarmbånd m.m. vil også kæmpe om opmærksomheden i Barcelona.

De mange smartphones til under 700 kroner skubber de almindelige telefoner ud fra butikshylderne. Både Android- og Windows-telefoner fåes nu til den pris, og for et par uger siden kom så den længe ventede første smartphone med Linux-styresystemet Ubuntu , den 4,5 tommer store Aquaris fra mobilproducenten BQ, i samme prisleje. Den sælges nu bl.a. af »3« i Sverige.

En spritny opgørelse fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, viser, at Googles mobilstyresystem Android nu ligger på 81,5 procent af alle nye smartphones på globalt plan, mens Apples iOS har fået et lille løft til 14,8 procent. Microsofts Windows ligger på 2,7 procent.

Der er også kø om at blive den foretrukne form for mobilbetaling, nu hvor de nye telefoner har fået indbygget de nødvendige chips til det. Nets, der herhjemme står for Dankortet, vil på messen præsentere sit bud på en mobilbetalingsløsning. Det sker i samarbejde med den norske finansgruppe Eika og det franske IT-selskab Oberthur Technologies på mandag. Samsung ventes at lancere sin egen mobilbetalingsløsning efter opkøbet af LoopPay forleden.

Et andet stort fokusområde er de 5G-mobilnet, som man venter at kunne begynde at tage i brug omkring 2020. De skal kunne levere endnu hurtigere dataforbindelser – op til ti gigabit i sekundet eller 100 gange hurtigere end den potentielt højest mulige hastighed på 4G/LTE-nettet – og kunne håndtere langt flere data end i dag, hvor verdens teleselskaber lige nu investerer 11,2 billioner danske kroner i at få udbygget og opgraderet deres mobilnet til netop 4G/LTE, sådan som de fire store teleselskaber i Danmark med egne net netop nu er i færd med og snart afslutter.

5G-nettene får også nok at bestille, efterhånden som flere og flere maskiner og sensorer kobles på for bl.a. at kunne skabe »smarte byer« med mere effektiv trafik, robotter, der selv tømmer affaldskurvene, når de melder at være fulde, give plads for selvkørende biler og fjernoperationer. Netværksgiganten Cisco anslår, at 50 milliarder stykker udstyr vil være koblet på nettet, når 5G-mobilnettene kommer i drift, så datamængderne vil vokse eksplosivt. Svensk-finske Telia, som er blandt verdens ti største mobilselskaber, regner med 1.000 gange mere trafik på mobilnettene i 2025. Rådgivningsselskabet Accenture har beregnet, at Danmark med erhvervslivets såkaldte Tingenes Internet vil kunne indfri et økonomisk potentiale på 580 milliarder kroner frem mod 2030. Det skulle svare til en stigning på 1,9 procent i det danske bruttonationalprodukt.

Og netop derfor vil mobilsikkerhed og beskyttelse af privatlivets fred og personlige oplysninger også stå højt på dagsordenen – i alle afskygninger. Det brasilianske Sikur vil således præsentere sin Granite-telefon, som skal være umulig at aflytte, og som selskabet venter at sælge 80.000 af alene i år.

Igen i år er en række danske firmaer gået sammen på en fælles, dansk stand, som i omfang dog syner af lidt i forhold til f.eks. Israels og Sveriges tilsvarende, men som normalt sikrer gode ordrer og aftaler med hjem i bagagen.

En række kendisser stiller også op på Mobile World Congress. Facebook-stifter og -topchef Mark Zuckerberg går på scenen mandag, mens f.eks. formanden for de amerikanske telemyndigheder, FCC, Tom Wheeler, er »på« tirsdag. Også Googles Android-chef, Sundar Pichai, stiller op.