Kirkbi er meget andet end Lego

Investeringsselskabet Kirkbi er med en formue på godt 75 mia. kr. en af Danmarks største investorer. I dag ejer virksomheder andele i lang række danske virksomheder, men investerer også i ejendomme, vindmølleparker og meget andet.

Legoland, som her i Billund, er blandt de områder, som Kirkbi har investeret i. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det er langt fra sikkert, at Lego-familiens pengetank Kirkbi køber sig ind i Haldor Topsøe. Men sker vil det være endnu et skridt på vejen mod at blive en Danmarks vigtigste investorer.

Siden 2007 har majoriteten af Kirk Kristiansen-familiens investeringer sket gennem investeringsselskabet Kirkbi, hvis navn er en blanding af famillenavnet og Billund, hvor Lego-legetøjet blev opfundet af Ole Kirk Kristiansen tilbage i 1932.

Kjeld Kirk Kristiansen, barnebarn efter Lego-stifteren, ejer Kirkbi sammen med sine tre børn, Sofie Kirk Kristiansen, Agnete Kirk Thinggaard og Thomas Kirk Kristiansen.

I dag har Kirkbi investeret i en bred vifte af virksomheder, som ikke har noget med Lego at gøre. Kirkbi ejer blandt andet andele i de danske servicevirksomheder Falck og ISS, lige som Kirkbi også har købt sig ind i støvsugerkoncernen Nilfisk.

Kirkbi sidder også på næsten 30 pct. af Merlin Entertainment, som blandt andet ejer de otte Legoland-parker, der findes i Europa, USA og Asien.

Kirkbi har derudover også en række investeringer i vindmølleparker og i ejendomme blandt andet i Danmark, Storbritannien, Tyskland og Schweiz.

Kirkbi, der har den tidligere finansdirektør i A.P. Møller - Mærsk som adm. direktør, tjente i 2017 et resultat efter skat på 12,7 mia. kr. og egenkapitalen var ved udgangen af sidste år 76,3 mia. kr.