Kinesisk vækst udfordrer Siemens-ambitioner

Siemens Wind Power har i flere år haft en ambition om at rykke op som den tredjestørste vindmølleproducent i verden i 2012.

To nye forsknings- og udviklingscentre i Brande og Aalborg, et projektstyringskontor i Ikast og et offshore kompetencecenter i Vejle. Det er vindmølleproducenten Siemens ´ plan for den fremtidige satsning på mere end én milliard kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Imidlertid er "2012" stille og roligt gledet ud af ambitionen, hvilket ikke mindst skyldes de senere års kraftige vækst for de lokale aktører på det kinesiske vindmøllemarked, hvor Siemens er kommet sent i gang.

- At komme op blandt de tre største er stadig et godt mål. Men industrien har ændret sig siden dengang, vi satte målet. Kina udgør nu omkring 40-50 af det samlede marked, og det er et marked, hvor vi hidtil har været mindre succesfulde, sagde Jens-Peter Saul, administrerende direktør for Siemens Wind Power, på en pressekonference i København onsdag.

Han kan dog glæde sig over, at selskabet netop har vundet sin første offshore ordre i Kina. Siemens er dermed den første internationale spiller til at opnå en havmølleordre i Kina.

- Men vi har ikke spillet en større rolle i Kina hidtil, og da Kina er vokset mere, end vi oprindeligt ventede, er vores mål om at blive en global nummer 3 blevet lidt mere vanskeligt at opnå, sagde Jens-Peter Saul.

Samtidig er der hensynet til indtjeningen, der kan blive ramt af uhæmmet udbygning af produktionskapaciteten. Hertil tilføjer Saul, at priserne er faldet - visse steder mere end andre og mere end hvad industrien havde håbet på.

- Derfor skal udviklingsplanerne være smarte. Ja, vi vil vokse, men ikke for enhver pris. At penetrere et marked har sin pris, og vi har ligeledes et fokus på profitabilitet. Hvis hensynet til indtjeningen udskyder målet om at blive nummer tre, så er det skidt - men jeg vil leve med det, sagde Jens-Peter Saul.