Kinesisk rigmand kan være B&Os største chance for at forblive dansk designikon

Nyhedsanalyse. Når en kineser vil købe B&O, får mange ofte den tanke, at det må være planen at trække selskabet endeligt ud af Danmark. Men det er en fordom. Faktisk kan det modsatte vise sig at være tilfældet, skriver virksomhedsredaktør Jesper Kongskov.

Qi Jianhong, der her ses til højre, besøgte i 2012 København og B&O sammen med sin gode ven, actionskuespilleren Jackie Chan (i midten), der angiveligt er stor B&O-fan. Her ses de sammen med B&O-topchef Tue Mantoni i virksomhedens store butik på Kongens Nytorv i København. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad vil den kinesiske rigmand Qi Jianhong med det skrantende danske elektronikklenodie Bang & Olufsen?

Spekulationerne ruller, efter at det for­leden endelig kom frem, at det er B&Os egen kinesiske samarbejdspartner Sparkle Roll Group, som har Qi Jianhong som bagmand, der pønser på at købe det 90 år gamle danske selskab med hovedsæde i Struer.

Mange får automatisk den tanke, at når en kineser vil købe B&O, er det for at trække selskabet endeligt ud af Danmark og flytte det hele til Kina eller en anden geografi med endnu lavere produktionsomkostninger. Men det er en fordom.

Alt tyder nemlig på, at de drømme, Qi Jianhong har for et muligt ejerskab af B&O, indbefatter bibeholdelsen af virksomheden i Danmark, hvis den nuværende købsinteresse ender med, at han køber B&O og af­noterer det fra den danske fondsbørs.

Den kinesiske milliardær ser næppe nogen pointe i at flytte B&O væk fra de danske rødder. Den danske historie og den danske designarv, som B&O emmer af, er tvært­imod en væsentlig årsag til, at han gennem sit selskab Sparkle Roll er klar til at betale milliarder for at overtage elektronikproducenten.

Det er netop B&O som »made in Denmark«, der er et af de store aktiver for Qi Jianhong. Sammen med designet og kvaliteten af produkterne naturligvis.

I Kina er det et særligt kvalitetsstempel, når en vare er prodceret i Europa og særligt produkter fra et nordeuropæisk land som Danmark, der tilmed har en stolt kvalitets- og designtradition er noget, som de købestærke og kvalitetsbevidste forbrugere i den voksende, kinesiske middelklasse kan lide og er villige til at betale for.

Derfor ville et fremtidigt B&O »Made in China« være et selvmål, som ville udvande en kerneværdi i virksomheden og brandet, lyder analysen i Sparkle Roll.

Inden det tirsdag kom frem, at det er Sparkle Roll, der forhandler med B&Os bestyrelse, blev der spekuleret heftigt i, om mulige købere af det danske selskab kunne være giganter som Samsung, LG eller sågar Apple. Det er virksomheder, der alle i for­vejen har store produktionsanlæg til elektronik, og hvor det ville være let at proppe en lille, ekstra linje B&O-produkter ind i den store maskine. I det scenarie ville det godt nok være noget sværere at se for sig, at B&O ville kunne blive i Danmark. Her ville en oplagt synerig være at droppe de cirka 1.000 danske medarbejdere.

Men nu er det hverken Samsung, LG eller Apple, der forhandler med B&O-bestyrelsen om en overtagelse. LG har godt nok forhandlet med B&O, men det har handlet om et samarbejde om fremtidig produktion af B&O-TVer, som det kom frem i sidste uge.

Nu er der kun Sparkle Roll og Qi Jianhong tilbage på banen, som mulig køber af B&O, hvis der da overhovedet nogensinde reelt har været andre. Og det scenarie, at det er en kinesisk rigmand, der tilmed angiveligt har stor veneration for historien og og designet i B&O, som pønser på at overtage Struer-virksomheden er formentlig B&Os største chance for at overleve som selskab og samtidig bevare sin tilstedeværelse i Danmark. Måske endda udbygge den. Et forbillede for Qi Jianhongs planer for B&O kan være ligeledes kinesiske Geelys overtagelse af den svenske bilproducent Volvo tilbage i 2010. Volvo kom ud af kriseramte Ford, som oven på finanskrisen var nødt til at frasælge en række luksusmærker. Mange rynkede på næsen, da det endte med at blive en kineser. For hvordan skulle Geely kunne forvalte det stolte svenske bilmærke, som var kendt for at producere sikre biler af høj kvalitet, og hvor det svenske ophav netop var et stort aktiv, lød bekymringerne dengang.

De er siden i den grad gjort til skamme. Geely er nemlig stik imod bekymringerne ved at genopfinde Volvo, der stadig har en del af sin produktion i Gøteborg i Sverige og stadig har sikkerhed og driftssikkerhed i højsædet. Geely har cementeret genfødslen af Volvo med den nye model XC90, som både spiller på innovation og tradition. Det kunststykke vil Qi Jianhong uden tvivl gerne gøre efter med B&O.

Men først skal rigmanden rent faktisk komme med et reelt bud på B&O. Berlingske kunne onsdag afsløre, at Qi Jianhong arbejder på et bud på B&O omkring 85 kroner per aktie, svarende til en samlet værdi af B&O på cirka 3,6 milliarder kroner. Det er kun få hundrede millioner kroner fra den aktuelle kurs på B&O. Men det svarer til en kurspræmie på langt over 50 procent siden slutningen af oktober sidste år, da spekulationerne om et købstilbud begyndte at få kursen på B&O til at stige. Det vil i givet fald være Qi Jianhongs argument for at få de hårdt prøvede aktionærer til at sælge deres aktier til ham